11/9/2022

De cao 2022 van NS is een feit!

Op 11 september, om 8 uur ’s ochtends ((!), hebben NS en de vier bonden FNV Spoor, VVMC, CNNV en VHS Railprofessionals die bij dit bedrijf actief zijn, een onderhandelingsresultaat getekend voor een nieuwe cao voor het personeel van NS. Een cao die er mag zijn: naast een degelijk looncomponent zijn er ook meerdere verbeteringen overeengekomen op, zoals dat in vakbondsjargon heet, “de inhoud”.

Afspraken over loon

Op het loonvlak is twee keer een salarisverhoging afgesproken, de eerste per 1 juli 2022 met 5% en de tweede per 1 januari 2023 met 3,45%. Deze percentages zijn een benadering: er is gerekend met een bodembedrag van €185,- bruto, waardoor voor lagere inkomens het percentage hoger uitvalt en voor hogere omgekeerd. Deze verhoging draagt dus bij aan de nivellering binnen het bedrijf. Daarnaast zijn voor december 2022 en juli 2023 een uitkering van een bedrag ineens van €1.000,- bruto overeengekomen. Bodem en bedrag ineens worden bij parttimers berekend naar rato van de contractomvang. De nieuwe cao kent een mechanisme om het salaris aan te passen aan de inflatie. Ook is er een thuiswerkvergoeding afgesproken, van €2,- per dag. De leeftijdstredes zijn vervallen en het minimumloon is opgetrokken naar €14,- een verbetering voor jeugdige werknemers.

Afspraken inzake pensioenpremie

De pensioenpremie gaat fasegewijs omhoog, van 25,5% in 2023, naar 27% in 2024 en tenslotte 28,9% in 2025. Het laatste percentage is de huidige verwachting van de maximum bijdrage voor dat jaar van het pensioenfonds. Afhankelijk van hoe de pensioenwereld er tegen die tijd uitziet kan het percentage licht minder zijn.

Ruimte voor mantelzorg en rouwverwerking en overige bijzondere omstandigheden

Op inhoud hebben mantelzorg en rouwverwerking een plaats gekregen in de nieuwe cao. Voor beide kunnen afspraken gemaakt worden met de leidinggevende. Het verschil in arbeidsvoorwaarden tussen roostergebonden en outputgestuurd werken vervalt: hoofdstuk 9, i.e. het pakket arbeidsvoorwaarden voor outputgestuurd werken, verdwijnt. Alle medewerkers gaan vallen onder hoofdstuk 8. Daar waar beide regimes afwijken, met name op het gebied van vrije dagen, komt een overgangsregime. Er komen regels voor het opnemen van een sabbatical. Ook het recht op onbereikbaarheid krijgt een plaats in de cao van NS. Vanaf maart 2023 kan de medewerker zelf bepalen in welke maand het vakantiegeld uitgekeerd wordt. Als je het dus eerder of later dan standaard in mei wilt hebben, kan dat. Als tijdens het werk persoonlijke schade is opgelopen, bijvoorbeeld zoals een bril die stuk is gegaan, keert NS in het vervolg de nieuwwaarde uit en niet meer de dagwaarde. Er is ook veel aandacht besteed aan het terugdringen van de werkdruk bij het operationeel personeel, een belangrijke reden van de stakingen van de afgelopen weken.

Aandacht voor inclusiviteit

Ook inclusiviteit krijgt aandacht in de cao. Er zijn onder andere aanvullingen afgesproken op het gebied van geboorte- en adoptieverlof en in het kader van reisfaciliteiten is het begrip “kinderen” verruimd, zodat in een samengesteld gezin ook de kinderen van de partner in aanmerking komen. Op het gebied van gender zijn ook afspraken toegevoegd, zoals over een transitieverlof. Werkervaringsplekken voor statushouders maken deel uit van de nieuwe cao. De maximumbijdrage voor de fietsregeling is opgetrokken naar €2.000,- per 3 jaar. Verder is de klachtenregeling aangescherpt. Voor het complete overzicht van de wijzigingen verwijzen we je naar het onderhandelingsresultaat.

VHS is positief over het resultaat

VHS heeft zich onder meer sterk gemaakt voor inflatiecorrectie, thuiswerkvergoeding, verbetering van het onderscheid tussen hoofdstuk 8 en 9 – waarbij de oplossing van NS verrassend maar effectief was –, een goede en begrijpelijke communicatie vanuit NS over ontwikkelingen op pensioengebied en het recht op onbereikbaarheid. De meeste punten waar VHS voor geknokt heeft zijn binnengehaald. Niet alles is bereikt: onder andere een terugkeergarantie voor kantoorpersoneel heeft het niet gehaald. Desondanks is het een prima resultaat geworden, met een mooie looncomponent en een duidelijke verbetering en actualisering van de inhoud. VHS gaat het onderhandelingsresultaat met een positief advies voorleggen aan de leden bij NS. Wil jij ook jouw stem uitbrengen? Stuur dan een mail naar secretariaat@vhs.nl en geef in jouw bericht aan of je Akkoord/ Niet Akkoord of Neutraal stemt op dit concept voorstel.

De onderhandelaars en de leden van de klankbordgroep (onze “achterkamer”) hebben hier een goed stuk werk verricht waar het kantoorpersoneel bij NS de komende anderhalf jaar goed mee uit de voeten zal kunnen. Lijkt het je ook leuk om de volgende keer het proces te volgen en er invloed op te hebben door mee te doen in de achterkamer, laat dat dan weten aan het secretariaat. Dan komen we tegen de tijd dat opvolging gaat spelen bij je langs!

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

28/06/2021

Wisselingen or Movares

Na tussentijdse verkiezingen, zijn binnen de ondernemingsraad van Movares een aantal wisselingen geweest. Vijf mensen verlieten de or en daar kwamen vijf nieuwe mensen voor in de plaats.

23/1/2023
Cao

Nieuwe cao DEKRA Rail is een feit!

In een eerder bericht hebben wij al laten weten dat er een onderhandelingsresultaat was bereikt over de cao bij DEKRA Rail. Inmiddels is ook het financiële resultaat over 2022 van DEKRA Rail bekend.

7/9/2022
Cao

Uitnodiging van NS tot hervatting cao-overleg

Op dinsdag 6 septemer heeft NS een uitnodiging gestuurd naar de vakbonden. Dit als reactie op de acties van afgelopen week.

23/5/2022
Cao

Cao-onderhandelingen NS 10 mei 2022 – Presentaties van de inzet van de partijen

Op 10 mei vond de eerste overlegronde plaats voor de nieuwe CAO bij NS. Namens VHS namen Gezina ten Hove en Meinte Wildschut hieraan deel.