Belangenbehartiging

Individuele belangenbehartiging

Naast collectieve belangenbehartiging kun je bij VHS ook terecht voor individuele belangenbehartiging. Of je nu wilt sparren met een collega uit de spoorsector of juridische bijstand nodig hebt, VHS is er voor jou.

VKP'er

Heb je een vraag over je persoonlijke arbeidssituatie en behoefte om daar vertrouwelijk met een deskundige over te praten? Blijf er niet mee rond lopen, maar leg je vraag voor aan een van de vakbondscontactpersonen (VKP'ers) van VHS. Een VKP'er is werkzaam in de spoorsector. Hij of zij treedt namens VHS op en biedt coaching of professionele hulp voor een korte periode. Het doel is om arbeidsconflicten in de kiem te smoren en langdurig ongewenste werksituaties te helpen voorkomen.

Deze benadering is in het belang van werknemer én werkgever. De bedrijven in de spoorsector bieden dan ook tijd en ruimte aan de VKP'ers om dit werk uit te voeren zonder dat de VKP'er hiervoor verantwoording hoeft af te leggen.

In contact komen met een van de VKP'ers: stuur een mail en een van de VKP'ers neemt contact met je op.

VHS biedt je een groot netwerk, individuele ondersteuning en behartigt collectief jouw belang. Samen komen we verder.

Juridische ondersteuning

Wanneer een arbeidsconflict verder gaat dan wat de VKP'er samen met jou kan oplossen, dan ben je door je lidmaatschap van VHS verzekerd van juridisch advies over rechtspositie, arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden. VHS regelt de bemiddeling. Het kost je niets extra, want een deel van de contributie wordt besteed aan een collectieve verzekering. Om hier gebruik van te kunnen maken, dien je alleen maar minimaal drie maanden lid van VHS te zijn.

Heb je een korte vraag over je rechtspositie? Of heb je advies nodig over welke actie je direct zelf zou kunnen ondernemen of waarop je moet letten? Dan is de juridische adviesdesk van DAS de beste ingang. VHS moet contact voor je opnemen, zodat we kunnen aangeven dat je VHS-lid bent. Neem dus contact met het secretariaat op. Ook een VKP'er of een bestuurslid kan deze toegang voor je regelen.

In sommige gevallen zal de adviesdesk van DAS je doorleiden naar een jurist. Er wordt dan een dossier aangelegd. Hiertoe moet een (digitaal) intakeformulier worden ingevuld. Volg je deze procedure dan kan er snel hulp worden geboden onder de juiste polisvoorwaarden.

Lees dit ook

Weten wat we nog meer doen op het gebied van

Belangenbehartiging?

CAO

VHS zit samen met andere bonden aan tafel bij de cao-onderhandelingen van NS, ProRail, Movares en DEKRA Rail.

Medezeggenschap

VHS is bij diverse bedrijven actief in de medezeggenschap. Bij NS, ProRail, Movares en DEKRA Rail vind je VHS'ers in de diverse ondernemingsraden (OR) en onderdeelcommissies (OC).

Pensioen

Je pensioen, niet alleen belangrijk als je al met pensioen bent, maar ook als je nog werkzaam bent en pensioen aan het opbouwen bent.

Greep op je loopbaan

Elk mens heeft een loopbaan. De één noemt het een carrière, de ander gewoon werk. Bij het uitvinden welke loopbaan je het gelukkigst maakt, heb je met een aantal zaken te maken.

Begeleiding bij reorganisatie

Helaas kennen we tijdens reorganisaties soms situaties, die de relatie tussen medewerker en manager licht ontvlambaar kunnen maken. Je kunt er veel aan doen om zaken toch bevredigend te laten verlopen, maar niet alles is te voorkomen en te voorspellen.