7/11/2023
Cao

Cao-onderhandelingen bij NS van start; wat wordt de inzet van de onderhandelingen?

De cao-onderhandelingen bij NS zijn weer van start gegaan. Meinte Wildschut, één van de onderhandelaren namens VHS, zet zijn ervaringen en een aantal uitgangspunten van deze onderhandelingen voor je op een rij.

Onderhandelen gaat soms met vuurwerk gepaard, maar meestal is het gestaag door een serie voorstellen heenwerken en ervoor zorgen dat je elkaar begrijpt. De eerste slag die is gemaakt was kennisnemen: elke partij presenteerde zijn eigen voorstellen, in de inzet- of voorstellenbrief. De voorstellenbrief van VHS vind je hier.

FNV legde 35 voorstellen op tafel, VVMC 41, CNV 25, VHS 6 en NS 6. Het is echter minder erg dan het lijkt: Alle bonden hebben bijvoorbeeld een voorstel voor de looptijd van de cao en een voorstel voor loonontwikkeling ingediend. Dat zijn dus acht voorstellen, die over twee onderwerpen gaan. Aan de andere kant: er zitten niet veel van zulke “dubbels” in. En je moet wel alle voorstellen door. Het is echt werken. Dit was pas de eerste dag.

NS heeft die voorstellen vervolgens geclusterd op een aantal thema’s:

  • Loon en looptijd
  • Vergoedingen
  • Ontwikkeling
  • Werk & privé
  • Duurzaamheid/ mobiliteit
  • Overig

Van al deze thema’s hebben we ondertussen vijf van de zes in een tweede gang doorgewerkt. De laatste, Werk & privé, staat gepland voor het volgend overleg, op 14 november. Bij elk voorstel gaf NS haar standpunt. Soms met een simpel ja of nee. Soms met een verkennende discussie om te komen tot een voorstel en soms met een concreet voorstel. NS wil de komende jaren de cao verbeteren, vereenvoudigen en verduurzamen. Elk voorstel van hen draagt bij aan minimaal één van deze doelstellingen.

Deze cao wil NS met name mobiliteit en TVI (Tegemoetkoming vermindering inkomen) aanpakken. Op die twee onderdelen zijn al concrete voorstellen gedaan. Die zijn door de bonden, waaronder onze achterkamer, grondig bekeken. Op basis van de terugkoppeling komt NS met een verbeterd voorstel. Het is een grondig proces, dat nauwgezet en met een behoorlijke mate van openheid doorlopen wordt.

Een belangrijk punt was vanzelfsprekend het onderwerp Loon en looptijd. Het voorstel van NS wijkt nogal af van onze inzet: per 1 januari 2024 2% erbij en per 1 oktober 2024 1,8% erbij, met een looptijd van 1 jaar. In onze achterkamer hebben we besproken dat we 1 jaar acceptabel vinden, maar de loonstijging te beperkt. Onze inzet is 6%. Nota bene, het loonvoorstel van NS is voorlopig: het is afhankelijk van wat er op andere punten afgesproken wordt en welke kosten, en opbrengsten, dat voor het bedrijf met zich meebrengt.

Op 14 november gaan we verder. De tweede slag afronden met het cluster Werk en privé, en dan pakken we de bijgewerkte voorstellen op.

Wie het interessant lijkt om de onderhandelingen van wat dichterbij te volgen. Je bent welkom in onze achterkamer. Dat is bij VHS een WhatsApp-groep waarin de onderhandelaars regelmatig hun bevindingen delen en vragen stellen en waarin de leden meelezen en meedenken. Op die manier kun je ook bijdragen aan een goed resultaat. Er is plaats genoeg! Wil je deelnemen in de achterkamer? Stuur dan een mail naar ons secretariaat met jouw naam en mobiele nummer en dan voegen wij je toe. Heb je andere vragen, dan kun je ook de onderhandelaars namens VHS direct benaderen: Mirjam Otten, Bas Rijnders en Meinte Wildschut. Hun contactgegevens vind je op de website.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

17/12/2020
Columns

Column: Trendwatchers hebben eindelijk gelijk gekregen

Het werd al jaren geroepen. Goeroes verkondigden het al tijden. Trendwatchers zagen het reeds een poos aankomen. De jongeren waren al niets anders gewend. Ja, er zijn grote veranderingen gaande in de wereld. En deze veranderingen zullen steeds sneller gaan.

28/10/2021
Kennis

Naar een kleiner en wendbaarder NS

Vorig voorjaar nadat de coronapandemie ook Nederland in zijn greep kreeg was het effect voor NS immens.

No items found.