28/9/2023
Columns

Column: Summerschool

Leeft de vakbond nog onder onze collega’s? Dat was de centrale vraag die wij tijdens de Summerschool bij ProRail stelden.

Samen met FNV en CNV organiseerde VHS deze zomerschoolbijeenkomsten onder de titel Summerschool. Ook ProRail vond dit een goed idee en heeft er op Focus, het intranet van ProRail, nog extra aandacht aanbesteed.

Samen met mijn medeorganisatoren keek ik reikhalzend uit naar de inschrijvingen, we hadden immers maar twintig liveplaatsen en tien digitale plekken beschikbaar per sessie. Helaas liep het niet storm; voor de eerste sessie kregen we vier aanmeldingen en voor de tweede sessie vijf aanmeldingen.

Ik wil hier dan ook een pleidooi houden voor meer zichtbaarheid...

Desalniettemin hebben we ons niet uit het veld laten slaan en zijn we enthousiast aan de gang gegaan. De sessies begonnen met een interactief gedeelte en een presentatie over het nut van de vakbond. Om te eindigen met leuke en interessante discussies met de deelnemers over of het uitmaakt van welke bond je lid bent en of vakbonden nog van deze tijd zijn. Ook was een aantal deelnemers van mening dat de werkgever zelf wel met een goede CAO zou komen als de bonden niet aan de overlegtafel zouden zitten. Interessante stellingen die we met elkaar hebben bediscussieerd.

Nu kan je wel zeggen dat het nut van de vakbonden niet herkend wordt, maar dat geloof ik niet. Het is meer dat we te onzichtbaar zijn, veel nieuwe (veelal jonge) collega’s weten gewoon niet wat een vakbond allemaal voor ze kan doen. Ik wil hier dan ook een pleidooi houden voor meer zichtbaarheid van vakbonden in het algemeen, en VHS in het bijzonder, zeker bij het kantoorpersoneel.

Daarom daag ik het bestuur uit om eens goed na te denken over onze (on)zichtbaarheid en met een plan te komen wat de nieuwsgierigheid van onze collega’s gaat prikkelen. Zit je niet in het bestuur, maar heb je wel de oplossing? Laat van je horen. Samen staan we sterk.

Ik reken op jullie.

Wico Molenaar
Kaderlid VHS en lid OC ProRail Capaciteitsmanagement

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

07/08/2020
Cao

Werkgelegenheidspact NS: Jullie bepalen hoe we verder gaan

Aan het begin van deze tweede overlegdag tussen bonden, COR en de directe van NS werden wij verrast door de aanwezigheid van president-directeur Roger van Boxtel, die nogmaals - Yolanda had dat afgelopen woensdag ook al gedaan - beschreef dat NS grote urgentie voelt om dit 'werkgelegenheidspact' heel snel gesloten te krijgen. Het liefst nog voor het Kamerdebat over de marktordening van 9 september.

28/06/2021
Pensioen

Pensioenbijeenkomst in oktober

Hoe zit dat nu met het nieuwe pensioenstelsel en wat kunnen de gevolgen zijn voor jouw pensioen?

No items found.