7/6/2023
Pensioen

Verslag ledenbijeenkomst over Wet toekomst pensioenen

Ruim 50 bezoekers kwamen naar de informatieve bijeenkomst op 22 mei over het nieuwe pensioenstelsel. Hieronder een kort verslag.

Op maandag 22 mei vond de VHS bijeenkomst plaats om de leden bij te praten over het nieuwe pensioenstelsel. Maarten Doornik, projectmanager voor het nieuwe pensioenstelsel bij Rail & OV, hield een presentatie. Deze werd aangevuld met kritische noten van Jeroen Tuijp van Edmond Halley. Hij is de adviseur van het verantwoordingsorgaan.

Wat is evenwichtig bij het vormgeven van het nieuwe stelsel?

Het was een goed bezochte en zeer informatieve bijeenkomst. Eerst werd de planning doorgenomen waarin het nieuwe stelsel waarschijnlijk wordt ingevoerd. Vervolgens werden de verschillen met het huidige stelsel besproken. Daarbij werd dieper ingegaan op de solidariteit zoals die in de nieuwe regeling vorm kan worden gegeven. Belangrijk discussiepunt is wat evenwichtig is bij het vormgeven van het nieuwe stelsel en bij de overgang daar naar toe. Dit leidde tot een levendige discussie met de aanwezigen.

Hoeveel invloed kunnen wij als VHS uitoefenen?

Een van de vragen was hoeveel invloed we feitelijk kunnen uitoefenen als VHS. Het antwoord was dat veel geregeld is in de wet. Echter bij het tot stand komen van de regeling zitten wij als VHS aan tafel met de sociale partners, dus daar kunnen wij toch onze invloed uitoefenen. In het verantwoordingsorgaan, dat vooral advies moet geven over de bestuursbesluiten rond het hele gebeuren, zijn we als VHS ook prima vertegenwoordigt.

En hoe nu verder?

De verwachting is dat komende zomer de conceptregeling en het bijbehorende transitieplan voor het nieuwe pensioenstelsel gereed komt. Dit zal dan t.z.t. aan de achterban ter goedkeuring worden voorgelegd. Hoe wij dat gaan vormgeven zijn we nog over aan het nadenken. Via de website en onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte. De presentatie van 22 mei is hier na te lezen. Heb je nog vragen over het nieuwe pensioenstelsel, dan kun je die mailen naar het secretariaat. Het secretariaat zal dan jouw vraag doorsturen naar de deskundigen binnen de pensioencommissie.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

6/7/2023
Kennis

NS versterkt maatschappelijke rol via VONK

In een cao maken werkgever en werknemers afspraken over allerlei arbeidsgerelateerde zaken, zoals arbeidsverhoudingen, beloningen en loopbaanbeleid. Zo ook bij NS. Binnen de huidige NS-cao zit nog één onderdeel verstopt, in de bijlage van de cao.

26/08/2021
Columns

Column: de verkiezingen komen er aan!

Pfoe - de ene adviesaanvraag is nog niet afgerond of de volgende wordt alweer ingediend...

28/4/2023
Pensioen

Bijpraten over het nieuwe pensioenstelsel

Op 6 april vond de kennissessie plaats rondom het nieuwe pensioenstelsel. Met een klein gezelschap werd kennis gedeeld en is de pensioenbijeenkomst van 22 mei voorbereid.