1/7/2022
Cao

Update cao NS onderhandelingsdag 30 juni 2022

Op 30 juni was de vierde onderhandelingsdag rondom de cao bij NS. Wederom een moeizame dag van lange gesprekken tussen de bonden en de directie van NS met weinig vooruitgang.

Voorstel NS teleurstellend

Deze vierde dag van onderhandelingen rondom de cao bij NS begon met de reactie van de vakbonden. Alle bonden zijn uiterst negatief over het voorstel van NS. Niet alleen omdat het loonbod zo mager is. Het integraal bod wat er ligt zou leiden tot verslechtering voor onze NS collegae. Er wordt (bijna) niets gedaan met de ideeën en de zorgen van de bonden. Er zijn geluiden dat “de kans om er pratend uit te komen steeds kleiner wordt”.

Kleine bewegingen

Na schorsing gaan de onderhandelingen om 15:45 weer verder. NS stelt voor om te verdiepen en te onderhandelen op de verschillende onderwerpen. NS verschaft eindelijk duidelijkheid over welke punten wat hun betreft bespreekbaar zijn en welke niet. Er worden een paar kleine bewegingen gemaakt. Zo heeft NS hun voorstel om de ouderenregeling te koppelen aan de AOW-leeftijd, en dus de toegang tot de ouderenregeling naar achteren te schuiven, ingetrokken. Tevens zijn ze bereid meer van de reistijd naar opleidingen buiten standplaats te gaan betalen en voortaan via het keuzeplan mogelijk te maken om ook een (elektrische) fiets te leasen.

Nog aardig wat werk aan de winkel

De houding van NS is verbeterd, maar tot nu toe komt men nog niet met een nieuw bod. We zijn benieuwd of tijdens de volgende onderhandelingsdag het herziene bod vanuit NS voldoende verbeterd zal zijn. Er zijn in ieder geval veel punten duidelijk geworden die de vakbonden wel willen, maar de directie van NS afslaat. Daar valt dus nog veel werk te verzetten.

Op 7 juli komt NS met een herzien bod en met tekstvoorstellen. We houden jullie op de hoogte.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

25/11/2022
Cao

Stand van zaken NS IAO-19

In augustus en september heeft een delegatie van het bestuur van VHS met diverse mensen die in de categorie NS IAO-19 zijn ingedeeld om de tafel gezeten.

27/1/2022

VHS krijgt nieuwe website

Sinds afgelopen zomer wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het creëren van een nieuwe website voor onze vereniging. Met deze website willen we laten zijn wie VHS is, waar we mee bezig zijn en waar we voor staan.

23/5/2022
Cao

Cao-onderhandelingen NS 10 mei 2022 – Presentaties van de inzet van de partijen

Op 10 mei vond de eerste overlegronde plaats voor de nieuwe CAO bij NS. Namens VHS namen Gezina ten Hove en Meinte Wildschut hieraan deel.

27/4/2022
Cao

Cao-onderhandelingen NS

Bij NS is 25 april de aftrap gegeven voor de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Dit gebeurde niet met een start van de daadwerkelijke onderhandelingen, maar met een aantal presentaties die verschillende invalshoeken rondom arbeidszaken bespraken. Doel: de dialoog op gang brengen en elkaar beter leren kennen.