28/05/2020
Cao

Meer regelruimte bij ProRail

In 2018 heeft de pilot 'Meer Regelruimte binnen de cao' binnen ICT - CIO Office gelopen.

Deze pilot vond plaats op verzoek van VHS en is geïnspireerd op de manier van werken bij NS Stations. Een jaar lang werd de cao op de zolder gelegd en werd op zoek gegaan naar meer regelruimte.

Conclusie van het traject: er kan veel meer dan gedacht! Veel wensen van medewerkers blijken al opgenomen in de cao, of kunnen door aanvullende werkafspraken te maken gerealiseerd worden. Van alle wensen was zo'n  95% reeds binnen de huidige cao mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan meer flexibiliteit in arbeidsritme, met sabbatical gaan, eerder met pensioen, of een andere opleiding. De cao naar de geest lezen in plaats van naar de letter zorgt voor meer regelruimte en meer tevreden medewerkers. Dit principe werd al toegepast binnen het CIO Office en bleek het loslaten van de cao eenvoudig te maken. Kanttekening daarbij is dat medewerkers en managers niet altijd de mogelijkheden kennen van de regelruimte. Ook zijn de systemen vaak star, bijvoorbeeld doordat de uren in SAP elke week op de contracturen moeten uitkomen. Deze beide punten aanpakken kan helpen. Door kennisgebrek en systeeminrichting ontstaat namelijk een gevoel van beperking, maar deze beperking is diep verborgen en moet dus zichtbaar worden gemaakt.

Aanbevelingen vanuit de pilot:

  1. Zorg voor coachend leiderschap
  2. Zorg voor taakvolwassen medewerkers
  3. Herhaal de pilot bij een afdeling waarbij punten 1 en 2 minder aanwezig zijn
  4. Systemen flexibeler inrichten zodat er ruimte is én ervaren wordt
  5. Kennis op peil brengen over wat er nu al is en kan binnen de huidige cao
  6. Cao is te dik en te letterlijk, schoon deze op zoals met de Gedragscode is gedaan

Als vervolg op de pilot bij ICT ligt de focus nu op aanbeveling 3, waarbij ook aanbeveling 5 wordt meegenomen.

Werk je bij ProRail en denk je dat binnen jouw afdeling / team deze werkwijze ook zijn vruchten kan afwerpen? Neem dan contact op met Goof Lindijer. We gaan dan kijken of door middel van een combi van een VHS kaderlid en HR een soortgelijk traject op jouw afdeling of in jouw team kan worden gestart.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

23/1/2023
Cao

Nieuwe cao DEKRA Rail is een feit!

In een eerder bericht hebben wij al laten weten dat er een onderhandelingsresultaat was bereikt over de cao bij DEKRA Rail. Inmiddels is ook het financiële resultaat over 2022 van DEKRA Rail bekend.

27/4/2022
Columns

Column: Veranderingen

Elke dag is anders, elk uur is anders, elke minuut is anders, elke seconde is anders. En toch hebben we soms moeite met veranderingen.

No items found.