27/4/2022
Columns

Column: Veranderingen

Elke dag is anders, elk uur is anders, elke minuut is anders, elke seconde is anders. En toch hebben we soms moeite met veranderingen.

Terwijl ik dit aan het schrijven ben lig ik nog ziek op bed, terwijl ik me twee dagen geleden nog kiplekker voelde. Een verandering die ik liever niet had ondergaan, maar toch gebeurde. Ook binnen NS zijn we continu aan het veranderen. We zullen wel moeten, want onze klanten hebben een ander reispatroon dan twee jaar geleden en daar zullen we op in moeten spelen.

Nieuwe rol

Één van de veranderingen is dat we binnen IT onze organisatie hebben aangepast. Dat betekende voor mij een nieuwe rol als expertise lead per 1 maart jl. Als expertise lead heb je de HR verantwoordelijkheid over vijftig plus professionals binnen IT. In mijn geval betreffen dat de enterprise architecten, ISO’s en agile coaches. Daarnaast mag ik mij IT breed bezig houden met leveranciersmanagement en werving & selectie.

Een mooie uitdaging zou je zeggen, en dat is het ook. Toch moet ik nog wennen aan deze verandering. In mijn vorige functie, als manager Verander Expertteam, had ik zowel HR als resultaatverantwoordelijkheid. Daarnaast deed ik ook zelf nog een project. In de nieuwe organisatie is de resultaatverantwoordelijkheid belegd bij de IT leads en functional leads.

Iedereen heeft er mee te maken

Het mooie van deze verandering is dat iedereen binnen NS IT met deze organisatieverandering te maken heeft. Dat betekent voor iedereen dat ze nieuwe uitdagingen krijgen, maar ook dingen moeten loslaten. Het gave daarvan is dat je elkaar weer gaat herontdekken en opnieuw gaat ontmoeten.

Afgelopen week had ik een meeting met alle expertise leads van NS IT. De meesten kende ik al, maar nu hadden we een verbinding in een nieuwe rol. Wat mij opviel is dat iedereen nog een beetje onwennig is in die rol, maar toch vol enthousiasme aan de slag gaat. Dat is denk ik ook de manier om een verandering door te maken. Ben je niet enthousiast en zie je de verandering niet zitten, dan moet jij ook veranderen, maar op een andere plek!

Ik voel me gelukkig langzaam weer wat beter worden. Dus na dit weekend kan ik gewoon weer werken. Werken in mijn nieuwe rol als expertise lead. Een rol die ik omarm, en mocht over enige tijd blijken dat het toch niet helemaal is wat ik er van verwacht, dan moet ik gewoon doorveranderen!

Bas Rijnders
Bestuurslid VHS en Expertise lead SAS (Strategie, Architectuur en Security) NS

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

6/11/2023
Columns

Column: Wat merkt de klant ervan?

Na 44 jaar bij NS en 10 jaar als lid van de VHS redactie legt Paul Kleppe zijn taken neer om te gaan genieten van een vervroegd pensioen. Een mooie gelegenheid om hem te laten terugblikken op zijn werk bij NS en VHS. Wij wensen Paul alle goeds voor de toekomst en dat hij nog maar lang mag genieten van zijn vrije tijd als pensionado.

28/06/2021
Interviews

Nieuw bestuurslid stelt zich voor

Het is nog niet helemaal officieel - de ALV moet nog instemmen - maar Ruud de Jong gaat in het bestuur van VHS geestdriftig aan de slag als bestuurslid. De Jong werkt bij Movares en zal met de pensionering van Robert-Jan Lenselink zijn taken overnemen als oren en ogen voor VHS bij Movares.

No items found.