27/1/2022
Columns

Column: Menselijk

Als ik mijn favoriete tijdschrift of krant pak, wordt mijn oog vanzelf getrokken naar de column. Bijvoorbeeld in Runner’s World die van Dolf Jansen. Zijn column is persoonlijk en hij zorgt altijd voor een verrassende draai in zijn stuk. Als hij het dan ook nog heeft over voor mij herkenbare situaties, is het voor mij helemaal geslaagd. Zoals in het verhaal dat hij in Ierland over een weggetje met muurtjes  loopt en drie schapen kilometers voor hem uit lopen. Dat maakte ik zelf in Engeland mee.

Toen Myrthe de Bruin, Paul Kleppe en ik vijf jaar geleden met het VHS Nieuws aan de slag gingen, was de column dan ook een belangrijk onderdeel. Natuurlijk, nieuws over vakbondstafels, cao, medezeggenschap en VHS-activiteiten was corebusiness. Maar juist de mens achter die activiteiten maakte het boeiend. Myrthe deed veel persoonlijke interviews, en we gingen aan de slag om een zo breed mogelijke groep van columnisten te activeren. Naast de usual suspects - de bestuursleden - zochten we altijd breder en in combinatie met het actuele nieuws ook de persoonlijke gezichtspunten. Het was niet altijd even gemakkelijk om een column te schrijven. Toch leverde het tot nu toe 56 columns op van 32 verschillende columnisten. Sommigen waagden zich meerdere keren aan een column, bij anderen bleef het bij één keer. We leverden altijd een handvat “wat is een goede column” en enige tips en redigeerwerk hielpen ook. Op deze manier ontwikkelden leden soms onvoorziene talenten. Ook kwam ik er zelf achter hoe leuk ik het vond om een column te schrijven, die er na enig broeden zomaar in één keer was. Acht keer heb ik zo'n ei met veel plezier gelegd.

'Maar juist de mens achter die activiteiten maakte het boeiend.'

In het VHS marketingplan van Esther den Braven, begin 2021, kwam storytelling als een belangrijk facet binnen ons netwerk naar voren. Daar waren we dus al jaren mee bezig, maar het nog persoonlijker maken van het VHS-nieuws lijkt me een mooie uitdaging voor de komende jaren. Ik zal het zeker als pensionado met interesse blijven volgen. En ja, die columns ga ik echt het eerst lezen.

Goof Lindijer
VHS'er

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

9/7/2023

Korte update IAO-19 NS

In juni heeft er wederom overleg plaatsgevonden tussen VHS en de NS-directie rondom de IAO-19 problematiek. Daarom hieronder een korte update.

26/03/2020
Columns

Column: CAP-excursie is 'ontspoord'

Op 16 maart ging de brief uit naar de vele inschrijvers: 'CAP excursie Rotterdam 8 april afgelast'. In de dertig jaar dat de Commissie Activiteiten Postactieven (CAP) excursies organiseert is deze voorjaarsexcursie als eerste figuurlijk ontspoord.

No items found.