2/8/2022
Cao

Bericht inzake ledenraadpleging cao NS 2022

 
De afgelopen maanden is er druk onderhandeld over de nieuwe cao van NS. Op 7 juli was de laatste onderhandelingsdag. Op dat moment lagen er twee voorstellen van NS op tafel.

  • Voorstel 1: akkoord gaan met een driejarige cao met o.a. een matig loonbod van 0,5% meer dan het eerdere voorstel met een maximum van 8% over 30 maanden.
  • Voorstel 2: akkoord gaan met een éénjarige cao met uitsluitend loonafspraken en een iets hoger loonbod.

Deze voorstellen zijn aan de NS-leden van VHS voorgelegd, zodat er gestemd kon worden. Men kon stemmen voor voorstel 1, voorstel 2 of dat beide voorstellen niet voldeden. Ongeveer 30% van de VHS'ers bij NS heeft gereageerd. Van deze groep heeft 0% voor voorstel 1 gestemd. 50% stemde voor voorstel 2 en 47% vond beide voorstellen onvoldoende. Tot slot onthield 3% zich van een stem.

Een veel gehoorde argumentatie voor voorstel 2 was dat het in deze onzekere tijden, met een NS dat er niet al te best voorstaat, vastigheid biedt. Veel van de leden, ongeacht het voorstel, pleitten er voor om weer om de tafel te gaan. VHS heeft NS van deze uitslag op de hoogte gesteld.

Bij de andere bonden, FNV, VVMC en CNV, lagen de afwijzingspercentages duidelijk hoger. Deze bonden beraden zich op hoe verder. Acties zijn daarbij zeker niet uitgesloten. Afhankelijk van welke acties zal VHS leden oproepen om mee te doen. Doel is om NS te bewegen om met een beter voorstel te komen. VHS ziet eventuele acties dan ook als middel en niet als doel. NS zit in moeilijk vaarwater; schade door acties is niet waar wij als VHS voor gaan.

Zodra NS weer bereid is in gesprek te gaan met de bonden en er reëel zicht is op een betere invulling van de punten uit de voorstellenbrief van VHS, is VHS direct bereid aan te schuiven. Voorbeelden van enkele van onze voorstellen zijn:

• Een persoonlijk ontwikkelbudget, in tijd en geld

• En scherpere afbakening van wie onder hoofdstuk 9 valt, zodat sturing op output niet gepaard gaat met verplichte kantoordagen en beperkingen in het opnemen van verlof

• Automatische prijspeilcorrectie

• Een ambitieuze en concrete invulling om tot een maximale pensioenopbouw te komen

Intussen blijven we in overleg met de andere bonden.

Meinte Wildschut en Jeu Ramakers
Bestuursleden VHS Railprofessionals

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

28/2/2022
Columns

Column: Langlevenrisico

Toen ik afgelopen donderdag het nieuws zat te volgen over de inval in Oekraïne kreeg ik de vraag of ik een column wilde schrijven over ons pensioen. Natuurlijk, er staan heel wat ontwikkelingen in ons pensioenland voor de deur, maar mijn eerste gedachte was wel, waar maken we ons druk om als een Europees buurland onder de voet dreigt te worden gelopen.

4/11/2023
Events

Geslaagde najaar excursie van de Commissie Activiteiten Post-actieven (CAP) in Rotterdam

Op zaterdagmorgen 28 oktober organiseerde de Commissie Activiteiten Postactieven (CAP) een najaar excursie naar Rotterdam. In dit artikel een verslag van deze afwisselende dag.

No items found.