07/08/2020
Cao

Werkgelegenheidspact NS: Jullie bepalen hoe we verder gaan

Aan het begin van deze tweede overlegdag tussen bonden, COR en de directe van NS werden wij verrast door de aanwezigheid van president-directeur Roger van Boxtel, die nogmaals - Yolanda had dat afgelopen woensdag ook al gedaan - beschreef dat NS grote urgentie voelt om dit 'werkgelegenheidspact' heel snel gesloten te krijgen. Het liefst nog voor het Kamerdebat over de marktordening van 9 september.

Het belang van NS om eventuele sociale onrust te voorkomen en om zo flexibel en wendbaar mogelijk met reorganisaties om te kunnen gaan, begrijpen we. Tegelijkertijd zitten wij aan tafel om het belang van onze leden - jullie - te vertegenwoordigen en daar kunnen we niet op voorhand een tijdslijn voor afspreken. We hebben vandaag opnieuw gemerkt dat onze inbreng op prijs wordt gesteld en dat er wordt geluisterd naar onze inhoudelijke argumenten. Zowel door directie als door de andere bonden. 

We zagen in ieder geval dat NS haar voorstellen op een aantal punten heeft aangepast aan de opmerkingen die wij en de andere bonden woensdag naar voren brachten. NS heeft er echter ook voor gekozen om een aantal andere belangrijke punten zo te laten zoals ze waren. 

De fase waarin we nu zijn aanbeland is dat wij aan jullie, onze leden, gaan vragen wat jullie vinden van de voorstellen van NS. En hoe jullie vinden dat we verder moeten gaan. We krijgen daarvoor nog de concepttekst van NS voor het Werkgelegenheidspact en de sheets waarin een aantal zaken uitgediept wordt. Deze documenten sturen wij volgende week aan jullie. 

Tijdens een informeel moment hebben we de gelegenheid te baat genomen om VVMC aan te spreken op de uitspraak in hun vorige pamflet: 'In het verleden is er een president-directeur geweest bij NS die aangaf dat er best een aantal etages van het hoofdkantoor in Utrecht af kunnen. Laat de directie daar eerst maar eens naar kijken, zoals de vele directeuren en hun ondersteunende stafmedewerkers.' 

We vinden het niet kunnen dat in tijden van bezuinigingen een categorale vakbond zegt dat de klappen maar bij andere collega's moeten vallen. We waren blij verrast dat VVMC hierna bij het behandelen van de plannen voor kantoorpersoneel en indirecten het voortouw nam bij het stellen van kritische en verdiepingsvragen. 

Al met al was het een enerverende dag waarin weer een aantal belangrijke stappen gezet zijn.

Hartelijke groet,

De VHS onderhandelaars,
Carin Herr en Marcel Kunst

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

17/10/2019
Events

Kenniscafé - 100 jaar leven: vloek of zegen

Hoe mensen leven is persoonlijk. Iedereen leidt zijn eigen leven en is daarin uniek. Dat was de kern van het betoog van Margriet Cuypers, directeur HR Expertisecentrum NS, tijdens het Kenniscafé van 16 oktober jl.

28/9/2023
Columns

Column: Summerschool

Leeft de vakbond nog onder onze collega’s? Dat was de centrale vraag die wij tijdens de Summerschool bij ProRail stelden.

No items found.