28/9/2023
Pensioen

VHS-leden akkoord met de conceptpensioenregeling

Op maandag 28 augustus en woensdag 27 september heeft VHS totaal circa 30 leden geraadpleegd over het onderhandelingsakkoord dat de vakbonden en werkgevers hebben bereikt voor de nieuwe pensioenregeling die nodig is in het kader van het nieuwe pensioenstelsel.

Met name in de eerste sessie waren ook jonge leden aanwezig. Uitgangspunt is de Wet toekomst pensioenen die op 1 juli jl. van kracht is geworden. Een aantal leden bleek kritisch tegenover deze wet te staan, maar de totstandkoming daarvan is een feit. Wel werd even stilgestaan bij de redenen waarom dit nieuwe stelsel er is gekomen. Met name het feit dat je nu een eigen pensioenpotje vult, dat collectief beheerd wordt. Je inleg komt in principe in je eigen potje terecht. Als je van werkgever verandert neem je het mee, terwijl ook zzp’ers op deze wijze pensioen op gaan bouwen. Bovendien, waar in het oude stelsel de rekenrente maatgevend was voor indexatie van je pensioen, wordt dat in het nieuwe stelsel het gerealiseerde rendement.

Ad Brandt, een van onze vertegenwoordigers aan de pensioentafel (dat is het overleg tussen werkgevers en vakbonden waar de pensioenregeling tot stand komt), legde aan de hand van een presentatie uit hoe de nieuwe pensioenregeling er uit gaat zien. We hadden al eerder gekozen voor de solidaire regeling. Belangrijk kenmerk daarvan is de solidariteitsreserve die ingezet gaat worden om bij tegenvallende beleggingsresultaten, een nominale daling van de pensioenuitkeringen te voorkomen. Belangrijke inbreng van VHS daarbij was dat dit ook gaat gelden voor toegezegde uitkeringen vanaf een half jaar voor de pensioneringsdatum.

'Voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat.'

Na de uitleg van Ad en de toelichting van deskundigen als Paul Leenders (9 jaar bestuur SPF) en Kees Jan van Dolder (vele jaren gewerkt bij SPF) bleek dat een groot deel van de aanwezigen een positief beeld had over de nieuwe pensioenregeling, terwijl dat aan het begin van beide sessie toch meer verdeeld was. Uiteindelijke conclusie is dat VHS akkoord gaat met het bereikte onderhandelingsresultaat en dat wat ons betreft de pensioentafel verder kan met de uitwerking van het transitieplan. Rail & OV streeft ernaar dat we op 1 januari 2025 overgaan naar het nieuwe pensioen, tenzij eind 2024 de dekkingsgraad zo laag is dat de uitkeringen verlaagd moeten worden, dan is uitstel mogelijk.

Nadere informatie is te vinden op de site van Rail & OV en meer informatie over de wet op de site van het ministerie van SZW in samenwerking met werkgevers en werknemersorganisaties.

Uiteindelijk een applaus voor onze vertegenwoordigers aan de pensioentafel, Ad Brandt en Laurens Berger. Zij hebben veel tijd en energie gestoken in het bereiken van dit resultaat. Hun rollen worden overgenomen door Kees Jan van Dolder en Martin Morsman. Ad neemt de plaats van Martin in het verantwoordingsorgaan over. Laurens stopt ermee vanwege zijn gezondheid.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

25/06/2020
Pensioen

Stukken uitwerking pensioenakkoord openbaar

De stukken van het pensioenakkoord zijn naar de Tweede Kamer en daarmee openbaar.

27/11/2020
Columns

Column: Jong en bij de vakbond: mijn eerste jaar!

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik mij bij VHS heb aangesloten. En wat een jaar; van nieuweling naar (tweede) woordvoerder bij de cao-onderhandeling. Maar laat ik beginnen bij het begin.

No items found.