26/9/2022
Events

Verslag CAP-zomerexcursie 2022 Broek op Langedijk

Op 3 september vond de CAP zomerexcursie plaats. Dit keer ging stond Broek op Langedijk op het programma. Ton Goossens doet verslag van deze geslaagde excursie.

“Station Heerhugowaard was dit keer de ontmoetingsplek. Het was een zaterdag zonder reisbeperking en toch waren er maar 18 deelnemers. We stapten in de touringcar die altijd de ‘TRIBUTE TO THE CATS BAND’ vervoert en ook zo beschilderd was. Het was prachtig droog zomerweer niet te heet.

In het Museum Broeker Veiling werden we ontvangen met koffie en gebak in een groot complex van houten schuren zonder vloer. De gebinten rustten op palen die in het water stonden. Er lagen bootjes langs looppaden. Lange tafels met stoelen stonden op een grote vloer boven het water.  

Tijdens de rondleiding werd het allemaal duidelijk. Het uitgestrekte tuinbouwgebied bestond in vroeger tijden uit heel veel vruchtbare eilandjes. Een klein deel van die ‘duizend eilanden’ is bewaard gebleven. De groentetelers brachten hun koopwaar in meer dan honderd kleine bootjes elke dag naar de veiling. Dan kwamen ze aan in de zojuist beschreven lighallen en konden daar wachten tot ze aan de beurt waren en hun koopwaar geveild werd. Omdat dat allemaal snel moest gaan is daar toen het systeem met de veilingklok ontstaan. Dit erfgoed is nu als rijksmonument behouden.  

Na het aperitief en de uitgebreide lunch hebben we een vaartocht gemaakt in een rondvaartboot. De officieel uitgedoste, enthousiaste en welbespraakte kapitein kwam ons ophalen. Hij vertelde veel tijdens de tocht.  

Tot slot werden we ontvangen in de originele veilinghal waar we door een medewerkster van het museum, nu de ‘veilingmeester’, wegwijs gemaakt werden hoe het veilen van groenten in zijn werk ging. We zaten elk als koper in een bankje met een eigen knop. Een ‘tuinder’ kwam aanvaren in een bootje met zijn koopwaar.  De veilingmeester noemde het artikel en de prijs. De klok ging lopen en de prijs werd steeds lager totdat iemand zijn knop indrukte en daarmee aangaf het voor die prijs te willen kopen.  Zo is onder andere een bos wortelen voor 85 cent verkocht. Het was spannend en leuk om dit een keer mee te maken.

Na afloop reden we in ‘onze’ touringcar naar ons vertrekstation. Het was een geslaagde dag!”

Ton Goossens

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

26/03/2020
Columns

Column: CAP-excursie is 'ontspoord'

Op 16 maart ging de brief uit naar de vele inschrijvers: 'CAP excursie Rotterdam 8 april afgelast'. In de dertig jaar dat de Commissie Activiteiten Postactieven (CAP) excursies organiseert is deze voorjaarsexcursie als eerste figuurlijk ontspoord.

23/5/2022
Columns

Column: collega's gezocht

Twee jaar geleden zag de wereld er voor jou en mij heel anders uit dan nu. Werkgevers wilden bij gebrek aan werk graag reorganiseren.

No items found.