20/12/2021
Cao

ProRail verhoogt lonen

In het cao-akkoord van ProRail staat dat per 1 januari 2022 de cao-lonen worden verhoogd met de hoogte van de gemiddelde inflatie in 2021 + 0,5%. Dit geldt ook voor de aan de cao-lonen gerelateerde vergoedingen. Deze verhoging komt vooralsnog neer op een percentage van 2,68%.

ProRail heeft met VHS en de andere bonden afgesproken dat dit percentage wordt berekend op basis van de zogenaamde 'CPI afgeleid'. Dit cijfer wordt doorgaans gebruikt door cao-partijen en is een maat om het inflatiecijfer over het gemiddelde van een heel jaar vast te stellen, in dit geval dus over 2021. Het gemiddelde van de CPI afgeleid van 1 januari tot 30 november 2021 was 2,18%. Tel daar een half procent bij op en de loonsverhoging komt uit op 2,68%. Hier is echter het inflatiecijfer van december 2021 nog niet in meegenomen, omdat dit cijfer pas in januari 2022 bekend is.  

Om de loonsverhoging zo eerlijk mogelijk te laten verlopen en recht te doen aan de afspraken uit de cao is afgesproken dat voor het salaris van januari 2022 gerekend wordt met 2,68%. De gegevens van december 2021 komen te laat om dit in de salarisronde van januari al mee te nemen. Mocht het nog te publiceren inflatiecijfer in december leiden tot een ander gemiddelde dan 2,18% en dus een ander percentage loonsverhoging zal ProRail in februari 2022 de loonsverhoging aanpassen naar het nieuwe percentage en een correctie doen op de uitbetaling in januari.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

30/04/2020
Columns

Column: Langs de zijlijn

Werkt u in een cruciaal beroep? Of heeft u, net als ik, een baan die in deze coronatijd even niet meetelt?

19/10/2020
Interviews

Kandidaten VO Rail&OV: Carin Herr

Carin Herr heeft zich namens VHS kandidaat gesteld voor het verantwoordingsorgaan (VO) van het Pensioenfonds Rail & OV. Zij staat als derde op de VHS-lijst namens de werknemers. Carin Herr werkt als communicatieadviseur bij NS.

No items found.