7/7/2023

ProRail organiseert Summer School

Werk je bij ProRail? Kom praten en luisteren naar vertegenwoordigers van elk van de drie vakbonden die actief zijn bij ProRail (FNV, CNV en VHS) tijdens de ProRail Summer School op 20 juli en 16 augustus van 10.00 tot 12.00 uur.

De vakbond, wat hoor of zie je daar nu van? Sommigen hebben het beeld van rode en paarse vlaggen op het Malieveld, mensen met megafoons en een menigte die leuzen schreeuwt. Mensen in hesjes, protestborden en stakingen is zo’n beetje het algemene beeld.

Maar weet jij wat vakbonden nog meer doen? En waarom het slim is om lid te zijn van een vakbond? Niet alleen slim voor de hele club medewerkers maar ook voor jezelf, individueel?

Kom praten en luisteren! Naar vertegenwoordigers van elk van de drie vakbonden die actief zijn bij ProRail FNV, CNV en VHS.

Wist je bijvoorbeeld dat

  • Er drie vakbonden bij ProRail actief zijn?
  • Een vakbond een vereniging is met leden?
  • Een cao tot stand komt door overleg tussen de werkgever en vakbonden?
  • De vakbonden een verschillende werkwijze hebben?

De vakbond maakt zich hard voor de belangen van de leden. Ze doen dit voor alle leden jong en oud want een goed toekomstperspectief is net zo belangrijk als gezond de eindstreep halen. Vakbonden doen dit vanuit solidariteit. Je zag dit bijvoorbeeld terug in de laatste cao-onderhandelingen bij ProRail, waarin we de voet afspraken zodat onze collega’s met een lager inkomen extra compensatie kregen voor de inflatie. Ook voor individuele belangen komt de vakbond in actie. Heb je een arbeidsconflict, dan kun je juridische bijstand ontvangen vanuit de vakbond. Met alle expertise die ze hebben op het gebied van arbeidszaken, ben je in goede handen.

De vakbonden vertegenwoordigen hun leden ook als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Deze afspraken staan bijvoorbeeld in de cao. Als de looptijd van de cao afloopt, starten de onderhandelingen voor de nieuwe cao. Leden van de vakbonden hebben dan invloed op de afspraken die gemaakt worden.

Een vakbond doet meer dan alleen onderhandelen over een cao

Tussen de cao-onderhandelingen door zitten de vakbonden niet stil. Ook dan zijn ze actief bezig met de vertegenwoordiging van de leden. Ze zijn regelmatig in gesprek met ProRail over diverse zaken. Worden er bijvoorbeeld mensen aangenomen zonder dat er een vacature was? Of worden er externe inhuurkrachten aangenomen terwijl er ook geschikte interne kandidaten waren? Dit zouden zomaar dingen kunnen zijn waar jij je over verbaast en waar de vakbond zich mee bezighoudt.

Bezuinigen op de apparaatskosten? Een reorganisatie? Ook dan staat de vakbond klaar voor de leden. Door actief in overleg te zijn aan de directietafel en door de vakbondsleden te steunen die gekozen zijn in de medezeggenschap.

We vertellen je er graag nog meer over tijdens de Summer School deze zomer. Meld je dus aan en ontmoet ons! Medewerkers van ProRail kunnen zich hier aanmelden.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

28/1/2022
Uit het bestuur

Uit het bestuur

Wat speelt er en waar is het bestuur mee bezig? Bas Rijnders houdt ons op de hoogte.

25/03/2021

Verkiezingsuitslag MZ ProRail

De verkiezingsuitslag is bekend!

No items found.