6/7/2023
Kennis

NS versterkt maatschappelijke rol via VONK

In een cao maken werkgever en werknemers afspraken over allerlei arbeidsgerelateerde zaken, zoals arbeidsverhoudingen, beloningen en loopbaanbeleid. Zo ook bij NS. Binnen de huidige NS-cao zit nog één onderdeel verstopt, in de bijlage van de cao.

Bij het onderdeel over gezond en gemotiveerd werken, tussen onderwerpen als flexpools en mantelzorg staat VONK. Daar wordt beschreven dat er een leergang sociale innovatie is. Wat de cao-partners daarmee voor ogen hebben is om de kennis te vergroten van werknemers vanuit het hele bedrijf over het onderwerp ‘Sociale Innovatie’ en om te komen tot concrete voorstellen voor sociale innovatie binnen NS. Vanwaar die naam VONK? Zoals Petra Cesar, die de leergang begeleidt, het uitlegt: “De naam is bedoeld als metafoor. Met kleine vonkjes kun je een mooi vuur laten ontstaan. Ideeën beginnen vaak klein en kunnen uitgroeien tot iets moois. Met een vonkje kun je iets moois laten ontstaan. En ook... waar zit jouw vonk? “

Het versterken van de rol van NS in de samenleving

Voor de jaargang 2022-2023 betekende dit dat ongeveer 15 mensen uit de hele breedte van het bedrijf een jaar lang in groepjes initiatieven zijn gaan bedenken om van NS een mooier, beter bedrijf te maken rond het thema ‘het versterken van de rol van NS in de samenleving’. Op 5 juli was het showtime voor de deelnemers. Voor collega’s, opdrachtgevers, relaties, vrienden en bekenden vertelden ze in groepjes over hun onderzoek en de resultaten ervan.

De vonk is er dus nu is het aan NS om het vuurtje op te stoken

Eén van de vonken was om mensen die het financieel niet gemakkelijk hebben de mogelijkheid te bieden om tegen gereduceerd tarief een aantal malen met de trein te reizen. De VONK deelnemers hebben met een aantal mensen uit deze doelgroep gesproken. De vraag is dan altijd hoe je de deelnemers selecteert. De vonk die hier oversprong was om aan te sluiten bij gemeentelijke programma’s voor deze doelgroep. Utrecht heeft bijvoorbeeld een U-pas. De deelnemers vanuit VONK hebben met de gemeente gepraat en met diverse specialisten binnen NS. Resultaat is dat het technisch zowel als operationeel mogelijk is. De vonk is er dus; nu is het aan NS om het vuurtje op te stoken.

De deelnemers hebben veel geleerd. Over het onderwerp, van het bedrijf en zijn omgeving, en van elkaar. NS heeft met dit programma een aantal ideeën gekregen om de maatschappelijke rol van het bedrijf te versterken. De leergang is een mooi voorbeeld van hoe NS serieus werk maakt van duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Vanuit VHS zal deze leergang voor de aankomende cao-onderhandelingen ook zeker weer een plek krijgen!

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

9/7/2023

Korte update IAO-19 NS

In juni heeft er wederom overleg plaatsgevonden tussen VHS en de NS-directie rondom de IAO-19 problematiek. Daarom hieronder een korte update.

24/6/2022
Events

Ingelaste ALV levert contributieverlaging op

Na het lustrum van vorig jaar september in de Jaarbeurs Utrecht moesten we bijna weer een jaar wachten voordat we, als VHS, een live event konden organiseren. Onder het genot van een drankje en een hapje waren we ditmaal bijeen in Congresgebouw De Vereeniging voor een ingelaste ALV.

No items found.