8/7/2022
Cao

Na vastlopen cao-overleg stellen vakbonden ultimatum aan NS

Op 7 juli opende NS de cao-onderhandelingen met een herzien integraal voorstel. Belangrijkste punt daaruit is de loonparagraaf:  een verhoging met een half procent tot 8% bij ongewijzigde looptijd van 30 maanden.

Het bod was, wederom, teleurstellend. De vakbonden schorsten de onderhandelingen om te overleggen met de achterkamers. VHS heeft uitgebreid via Teams met onze achterkamer overlegd en was gereed en bereid om stappen te zetten.

Bod nog altijd zwaar onvoldoende

Alle vakbonden gaven aan dat ze de voorstellen van NS serieus hadden doorgenomen. De conclusie was dat het bod in zijn totaliteit nog veel te weinig was, zelfs zwaar onvoldoende. "Als het loonbod niet beter wordt, heeft het geen zin om verder in gesprek te blijven." Er waren zorgen of we er überhaupt uit zouden gaan komen, zonder dat men tot actie zou overgaan. Na de toelichting van de vakbonden schorste NS op haar beurt de onderhandelingen. De bonden vroegen zich af of NS er wel echt uit wilde komen, gezien de houding en de voorstellen die er op tafel lagen.

Lange schorsing voor informeel overleg

De dag werd vervolgd met informeel overleg tussen de hoofonderhandelaars van NS en de vakbonden. Eerst separaat en later gezamenlijk. Tijdens deze overleggen zijn verschillende wegen en opties besproken over hoe nu verder.

De schorsing duurde maar liefst zeven uur! Ervaring leert dat er na een dergelijke lange schorsing haast nooit een akkoord wordt bereikt binnen korte tijd. De vakbonden concludeerden daarom onderling geen heil meer te zien in verder onderhandelen tot verder in de nacht.

Vakbonden grijpen in

NS werd om die reden terug aan tafel geroepen door de vakbonden. NS werd verzocht om binnen 30 minuten met een nieuw bod te komen; zo niet, dan beschouwden de vakbonden het bod van de ochtend als het laatste formele bod. De vakbonden zagen te weinig beweging vanuit NS om verder te onderhandelen en zagen geen andere mogelijkheid om NS in beweging te laten komen. NS schorste.

Binnen tien minuten was NS weer terug met de mededeling dat de boodschap helder was, dat zij erover na zouden denken en dat het overleg deze dag daarmee afgesloten was. De vakbonden gaven NS nog de gelegenheid om vóór vrijdagmorgen twaalf uur met een beter voorstel te komen; zo niet dan werd het bod van 7 juli beschouwd als het eindbod.

Wel of niet een nieuw bod?

Met spanning werd deze ochtend afgewacht. Op de valreep kwam er een nieuw tweeledig voorstel van NS. Het eerste voorstel betreft het voorstel van de onderhandelingsdag. Het tweede is een voorstel voor een eenjarige cao met uitsluitend loonafspraken. De vakbonden hebben naar aanleiding van dit voorstel vandaag overlegd. De conclusie was dat er geen substantiële verbetering was. Daarop is afgesproken: dat iedere vakbond vandaag een brief naar NS stuurt, waarin ze mededelen beide voorstellen met de achterban te zullen bespreken. Wordt vervolgd!

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

27/1/2022
Cao

Petitie voor beter loonbod cao DEKRA Rail

Medewerkers van DEKRA Rail zijn met steun van VHS Railprofessionals, FNV Spoor en CNV Vakmensen gezamenlijk een petitie gestart. Aanleiding is de vastgelopen onderhandelingen met de directie van DEKRA Rail.

23/9/2021
23/09/2021
Columns

Column: Het digitale tijdperk komt er echt aan

We leven in interessante tijden, al beseffen we dat niet altijd, laat staan dat we het waarderen.

No items found.