28/9/2023
Uit het bestuur

Contributie gaat omhoog

Op dinsdag 12 september jl. vond online een Bijzondere ALV plaats. Het onderwerp: het verhogen van de contributie.

Begin dit jaar voerde VHS een contributieverlaging in. Helaas is de financiële situatie in 2023 zodanig veranderd, dat het bestuur zich genoodzaakt ziet deze contributieverlaging terug te draaien. Wat is er aan de hand?

Hogere kosten

Het afgelopen jaar viel een aantal kosten fors hoger uit dan begroot. Hiermee zakt het vermogen van de vereniging onder een ton. Een onwenselijke situatie. Het bestuur vindt het noodzakelijk om tenminste een ton vermogen te hebben om eventuele onverwachte tegenvallers te kunnen opvangen en daarmee de continuïteit op korte termijn (het voldoende liquide zijn van de vereniging) te kunnen waarborgen. Bij ongewijzigd beleid en gelijkblijvende contributie en ledentallen zakken we elk jaar € 20.000 verder.

Kostenneutraal

Na een kritische discussie ging de ALV dat unaniem akkoord met het voorstel om de contributieverlaging met ingang van 1 januari 2024 terug te draaien. Het bestuur had ook een inflatiecorrectie voorgesteld van 10%; dat was voor de ALV op dit moment een brug te ver.

Zelf onderhandelen

Nu is de hoogte van de contributie niet de enige manier om invloed uit te oefenen op het vermogen. Bij CMHF, de vakbondskoepel waar wij als kleine vakbond lid van zijn, verandert het één en ander. Ze zijn aan het onderzoeken of de organisatie nog toekomst heeft. Hier kunnen we als vereniging kosten besparen door ons lidmaatschap te beëindigen en de vakbondsonderhandelingen zelf te gaan doen. Dat betekent wel wat voor ons als vereniging en als leden. We zullen dan de ondersteuning vanuit CMHF, zoals een vakbondsonderhandelaar, in onze eigen gelederen moeten vinden. Het bestuur onderzoekt wat mogelijk is. Alle andere kostenposten zijn zonder veel marge; daar is niet veel te halen.

Meer leden

De manier voor een gezonde financiële situatie is groeien in leden. Als elk lid dit of volgend jaar een nieuw lid aanbrengt, is het financiële leed van de baan. Dat betekent namelijk extra contributie èn extra werkgeversbijdrage. Bovendien verhoogt het de (denk-)kracht die we als vereniging kunnen produceren en daarmee de impact van VHS bij de deelnemende bedrijven. We hoeven niet uit te leggen dat dat is wat we het liefste zien: een bloeiende vereniging met meer leden en meer draagkracht. Hoe dat te bereiken? In de afgelopen jaren is gekeken naar wat VHS is en wat het voor leden kan betekenen. Dit is tot uitdrukking gebracht in een vernieuwde website. Nu is het tijd voor de leden om actie te ondernemen. Dat is het meest effectief. Dus, kijk om je heen, vertel collega’s over VHS en promoot het lidmaatschap van onze vereniging. Nogmaals, als ieder lid volgend jaar een nieuw lid aan heeft kunnen brengen kunnen we voort. Uiteraard doet ook het bestuur z’n best. Laat ons weten wat je nodig hebt om leden te werven. We helpen je graag.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

26/08/2021
Columns

Column: de verkiezingen komen er aan!

Pfoe - de ene adviesaanvraag is nog niet afgerond of de volgende wordt alweer ingediend...

25/10/2022
Kennis

Ontwikkelingen bij Movares

VHS bestuurslid Ruud de Jong geeft in deze bijdrage een korte update van de ontwikkelingen bij Movares.

No items found.