29/9/2022
Events

Drukbezochte ALV

Dinsdag 27 september jl. bezochten zo'n dertig VHS'ers de Algemene Ledenvergadering van VHS. Het decor was de gezellige Towerbridge-bar van Movares. Het bestuur had een duidelijke boodschap.

Zoals het een ALV betaamt werden de gebruikelijke handelingen verricht. Notulen werden besproken en goedgekeurd, alsmede het jaarverslag en de financiële stukken. Terugblikkend op 2021 vallen een aantal dingen op: uiteraard was 2021 het jaar waarin we nog volop in de coronapandemie zaten, waardoor veel bijeenkomsten in het water vielen. De CAP organiseerde in 2021 niet één excursie als gevolg van de pandemie. Wonderbaarlijk genoeg was het lustrumsymposium precies tussen twee coronagolven gepland en vond dit evenement als enige wel live doorgang. In 2021 werd ook gestart met de ontwikkeling van een nieuwe VHS website en maakte de penningmeester een slag in het opschonen van het ledenbestand. In de medezeggenschap was VHS wel druk, waarbij thuiswerken en de faciliteiten om op afstand te kunnen werken veel aandacht kregen. Ook de onderhandelingen voor de diverse cao's vonden in aangepaste vorm doorgang. De pensioencommissie was druk met het zogenoemde invaren nu we in de overgang naar een nieuw pensioenstelsel zitten. Vanuit communicatie werden de digitale nieuwsbrieven als vanouds elke maand verstuurd en kregen de leden in 2021 een nieuwjaarskaartje thuis gestuurd. In 2021 werd vier keer gebruik gemaakt van de inzet van een vakbondscontactpersoon; drie keer bij NS en één keer bij Movares.

Oud en nieuw

Tijdens de ALV werden een aantal mutaties bekend gemaakt. Kees Jan van Dolder stopt na veertien jaar als bestuurslid en wordt opgevolgd door Mirjam Otten. De CAP kondigde aan per 1 januari 2023 ook een wisseling in de commissie te hebben. Herman Quee en Ton Goossens leggen na vele jaren het werk neer en worden opgevolgd door Paul Leenders en Bas von Königslöw. Sybo Schouwstra gaf aan Paul en Bas op weg te willen helpen, maar wil daarna ook het stokje overgeven. Met andere woorden, er wordt nog een opvolger gezocht om samen met Paul en Bas de excursies voor de postactieven te organiseren. Ben je postactief en lijkt het je leuk om bij deze commissie aan te sluiten? Stuur een bericht naar cap@vhs.nl. Ook Myrthe de Bruin, onze communicatieadviseur, geeft het stokje over. Na zeventien jaar doet zij een stap terug en wordt de communicatiekar nu getrokken door Monique Langeslag. Monique is te bereiken via redactie@vhs.nl.

Oproep bestuur

Het bestuur had nog een oproep aan de leden. Promoot VHS actief onder je collega's en signaleer trends. Het eerste spreekt voor zich; zonder leden geen vereniging. Willen we als VHS onze invloed uit blijven oefenen in de medezeggenschap en aan de cao-tafel dan hebben we een gezonde achterban nodig. Ook aan de pensioentafel hebben we een behoorlijke vinger in de pap. We hebben met de verkiezingen van het verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer gezien dat we meer stemmen hebben gekregen dan we leden hebben. Het zou mooi zijn als al die potentiële leden die zich kunnen vinden in het gedachtegoed van VHS dit consolideren met een lidmaatschap. Daarnaast zijn we ook een vereniging en een netwerk. Dit komt onder andere tot uiting in de bijeenkomsten die we organiseren. Daarom de vraag: meld je bij het bestuur als je vanuit je werk een interessant onderwerp in je omgeving weet. Zijn er nieuwe ontwikkelingen op komst? Werk jij in een omgeving waar wordt gewerkt aan de toekomst van de spoorsector? En weet je daar ook een collega bij die daar een mooi verhaal over kan vertellen? We horen het graag. Geef je ideeën door via secretariaat@vhs.nl.

Rondvraag

Tijdens de rondvraag hield Theo Andrée een betoog voor een beter HR-beleid. Waar in zijn opinie een HR-medewerker een go-between zou moeten zijn tussen werknemer en werkgever, ziet hij steeds meer dat HR-medewerkers een soort spreekbuis van de werkgever zijn geworden. Zijn hartenkreet aan het bestuur om hier actief als VHS een rol in te spelen om het tij te keren deed veel stof opwaaien en er ontstond een levendige discussie. Het idee werd geopperd om hier in een denktank verder handen en voeten aan te geven. De ALV werd zoals het een vereniging betaamt afgesloten met een gezellige nazit waarbij de aanwezige leden bijpraatten met oude bekenden en nieuwe leden leerden kennen.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

28/9/2023
Events

Raildagen beleefden succesvolle eerste editie

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september vond door heel Nederland de eerste editie van de  Raildagen plaats. Op meer dan vijftig locaties kon het publiek kennis maken met de spoorsector.

29/2/2024
Columns

Column: Werknemersparticipatie

Zo’n 150 jaar geleden werden de eerste, plaatselijke, vakbonden opgericht. Zij maakten arbeiders bewust van hun afhankelijkheid van de werkgevers en de kracht van gezamenlijk optreden. Het leverde een eerste tegenkracht op voor afspraken over het loon. Het samen optrekken van arbeiders leidde daarnaast tot meer onderlinge solidariteit. Deze bonden verenigden zich in samenwerkingsverbanden zoals de Sociaal Democratische Bond (SDB). Eind 19e  eeuw werden de eerste landelijke vakbonden opgericht om de belangenbehartiging onder vakgenoten beter te organiseren. De typografen waren in 1866 de eersten.

No items found.