19/12/2022
Columns

Column: fijne feestdagen

De laatste werkdagen voor het kerstfeest weer losbarst. Zoveel mogelijk mails weggewerkt, belangrijke afspraken voor begin januari ingepland en nu de afwezigheidsassistent aan. De vrije dagen kunnen beginnen.

We hebben deze maand een behoorlijk mooi inkomen gestort gekregen. Hiermee kunnen we die mensen waar we van houden echt feestelijke dagen bieden. En, kunnen we het nieuwe jaar toch een beetje feestelijk in knallen.

Afgelopen jaar was een bijzonder jaar. Gelukkig kwam er een einde aan de coronabeperkingen. Al blijven veel mensen toch wat afstand houden, vooral bij bijeenkomsten met grotere groepen. Het uitdelen van drie zoenen en het handen schudden is inmiddels niet meer van deze tijd. De maatschappij kwam in maart weer tot leven. Uitgaan, terrasjes, vakanties en samen dingen doen werden weer normaal. We hebben er het afgelopen jaar allemaal weer van genoten. Het mooie weer was daarbij natuurlijk mooi meegenomen.

Al voor de zomer kwamen er barsten in het gelukzalige gevoel. Poetin besloot Stratego op grote schaal te gaan spelen. Veel landen vonden dit niet oké en stelden sancties op tegen Rusland. Het bijkomende effect van de sancties op energie, mensen en producten en productieprocessen was groter dan verwacht. Gas werd schaars, net zoals computerchips en diverse grondstoffen. Dit had niet alleen een prijseffect maar ook een echt schaarste effect. Niet alleen op luxe goederen maar ook op graan, medicijnen en bijvoorbeeld melkpoeder. Wereldwijd steeg de inflatie in dubbele cijfers en gingen landen kijken of er niet producten zijn waarvoor je niet zo afhankelijk bent van buitenlandse leveranciers.

Zelfs staal voor het vervangen van spoorstaven werd schaars. Maar ook de ingenieurs die werkten aan projecten kregen te maken met een rare werkelijkheid. E.e.a. gecombineerd met personeelsschaarste in alle beroepsgroepen zorgde voor grote beperkingen.

Is het dan na een mooie zomer allemaal kommer en kwel geweest? Natuurlijk niet! VHS heeft in diverse cao’s voor jullie mooie verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden voor elkaar gekregen. In diverse bedrijven worden prioriteiten gesteld, omdat niet voor elke klus voldoende mensen zijn. Naast de individuele zorgen zien we ook een behoorlijk samenhorigheidsgevoel ontstaan. Zowel onder familie, vrienden, in de buurt als op nationaal niveau.       .

Met dit laatste in beeld wens ik jullie allemaal fijne feestdagen. En voor 2023 dat het een jaar mag zijn waarin we samen leuke dingen doen en mooie resultaten gaan halen.

Marcel Kunst, voorzitter VHS

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

17/6/2022
Interviews

Waarom Madeleine Schellaars lid is

Madeleine Schellaars is er trots op dat deze club bestaat.

25/11/2022
Interviews

Nieuw bestuurslid Mirjam Otten stelt zich voor

VHS krijgt er een bestuurslid bij. Mirjam Otten heeft er zin in en wil graag een actievere rol gaan vervullen binnen VHS. Reden temeer om kennis met haar te maken.

No items found.