7/1/2024
Columns

Column: Another year has gone, a new one just begon

Traditiegetrouw schrijft onze voorzitter, Marcel Kunst, de laatste column van het jaar. Al is dat in dit geval de eerste column van het nieuwe jaar, doordat de verschijningsdatum van de nieuwsbrief is verschoven naar begin januari 2024. Hij blikt terug op het afgelopen jaar en neemt ons tevens mee in de verwachtingen voor het nieuwe jaar.

Op deze plek mag ik altijd graag terug- en vooruitkijken in deze periode van het jaar. Terugkijken is altijd makkelijker dan vooruitkijken. Als ik kijk naar diverse voorspellingen van de afgelopen jaren dan zie ik dat we er vaker enigszins naast hebben gezeten dan dat we het helemaal juist hadden.

De maatschappij zou steeds individualistischer worden

Een paar jaar geleden werd er verwacht dat we steeds individualistischer zouden worden. Zowel in onze privé omgeving alsook in onze werkomgeving. Arbeidsvoorwaarden zouden per mens gemaakt gaan worden. Vaste banen zouden verdwijnen. Iedereen zou daar gaan werken, waar het op dat moment qua ontwikkeling, geld of andere voorzieningen hem of haar het beste zou passen. AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) en ICT zouden veel taken overnemen. Goedkope krachten in landen als India zouden veel taken op afstand gaan uitvoeren. En ons leven was met een veilige omgeving, lage rente en een gasbel comfortabel.

Meer grip op werkzaamheden en minder vertrouwen in de overheid

En zie, thuiswerken is pas echt een vlucht gaan nemen door een virus crisis. Echter, afspraken rondom thuiswerkplekken en vergoedingen worden nog steeds via collectieve afspreken geregeld. Door gedoe over afgesproken kwaliteit, verschillen van inzicht en de behoefte grip op werkzaamheden te hebben wordt steeds meer werk toch weer in Nederland gedaan. Sowieso is er nu een discussie over de mate waarin we afhankelijk willen zijn van externe leveranciers en landen. Het ZZP’er-schap staat onder druk. Veel bedrijven zijn juist blij als ze nieuwe vaste medewerkers mogen verwelkomen. De gasbel wordt niet meer gebruikt. Daar komt bij dat diverse voorvallen hebben geleid tot minder vertrouwen in de overheid. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat er meer initiatieven komen waarbij mensen steeds vaker zaken zelf oppakken en regelen.  

Is er dan wel iets te zeggen over 2024?

Natuurlijk zijn we bezig met cao-onderhandelingen bij diverse bedrijven. We staan onze leden bij als er geschillen ontstaan. As usual organiseren we ‘kennis delen’ bijeenkomsten. Verder verwacht ik dat nu we ons meer bewust zijn van de onrust op veel plekken in de wereld, grondstoffen problemen, een energie transitie die voor de deur staat en het feit dat een dak boven je hoofd niet iedereen in Nederland gegeven is, we steeds vaker dingen samen gaan doen. Onze directe familie, buren, vrienden en collega’s helpen als er iets speelt. We zelf makkelijker om hulp zullen vragen. En daarmee juist samen een sterke gemeenschap zullen gaan vormen.

Hou elkaar vast, vertrouw op de toekomst en knuffel vaak. Ik wens iedereen namens VHS het allerbeste voor het nieuwe jaar!

Marcel Kunst, Voorzitter VHS Railprofessionals

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

30/04/2020
Uit het bestuur

De grens is bereikt

De coronacrisis zorgt voor veel onrust in de maatschappij. Ook bij NS maken medewerkers zich zorgen over hun gezondheid in relatie tot het werk.

25/03/2021
Interviews

Nieuwe penningmeester stelt zich voor

Het is nog niet helemaal officieel - de ALV moet nog instemmen - maar Meinte Wildschut heeft zin in zijn nieuwe rol als penningmeester binnen het bestuur van VHS. Maar wie is deze enthousiaste VHS'er?

No items found.