28/5/2022
Pensioen

Achterbanberaad nieuwe pensioenregeling

Op woensdag 25 mei organiseerde de VHS pensioencommissie een bijeenkomst om te overleggen met haar achterban.

Ad Brandt hield een duidelijke presentatie over de keuzemogelijkheden binnen de nieuwe pensioenregeling. Ad werd voor eventuele vragen en extra toelichting bijgestaan door Laurens Berger, Kees Jan van Dolder, Rob Derksen en Jeroen Tuijp, extern deskundige.

Doel bijeenkomst

De bestaande pensioenwet voldoet niet meer en is verouderd. Daarom komt er een nieuwe pensioenwet waarin sociale partners een aantal keuzes kunnen maken. Werkgevers en vakbonden zijn nu hard aan het werk om deze afspraken te maken om op 1 januari 2025 de nieuwe pensioenregeling in te kunnen voeren. De komende jaren zal de pensioentafel, waarin vertegenwoordigers van vakbonden, werkgevers en het pensioenfonds zetel hebben, meerdere keren samenkomen om de nieuwe pensioenregeling vorm te geven. Vanuit de VHS pensioencommissie nemen twee vertegenwoordigers deel aan deze pensioentafel. Op dit moment ligt er een keuze voor tussen twee varianten die de basis kunnen vormen voor de nieuwe pensioenregeling. Tijdens deze bijeenkomst wilde de pensioencommissie deze varianten graag nader toelichten, en polsen bij haar achterban naar welk type regeling de voorkeur uitgaat.

Solidaire of flexibele regeling

Er werd kort uitleg gegeven over beide regelingen. De solidaire regeling lijkt het meest op de huidige pensioenregeling. Er komt een persoonlijk pensioenkapitaal, waarbij het pensioenfonds de ontstane pensioenkapitalen collectief belegt. De beleggingen worden aangepast aan leeftijd van de deelnemer en door de opgebouwde solidariteitsreserve zijn op- en neerwaartse bewegingen in de pensioenuitkering gelijkmatiger. Er werd een mooi vergelijk gemaakt met skipistes. Kiest de sector  voor de solidaire regeling dan krijgen de deelnemers allemaal  de blauwe piste (met weinig risico).

De flexibele regeling biedt, zoals de naam ook al aangeeft, meer flexibiliteit. Ook bij de flexibele regeling  heb je een persoonlijk pensioenkapitaal. Tot het moment van pensioneren kun je zelf kiezen uit een beperkt aantal beleggingsmogelijkheden van weinig risico tot meer risico. Om bij het vergelijk met skipistes te blijven, met de flexibele regeling heb je als deelnemer tot je pensionering de keuze tussen een blauwe, rode of zwarte beleggingspiste (blauw staat voor weinig, rood is gemiddeld risico en zwart een hoger risico). Hierbij kunnen de resultaten ook wisselen van minder (of negatieve) opbrengst tot juist meer opbrengst. Bij de flexibele regeling is er minder ruimte om op- en neerwaartse bewegingen in het persoonlijk pensioenkapitaal op te vangen. Tijdens de uitkeringsperiode wordt het bedrag bij de flexibele regeling weer door het pensioenfonds gezamenlijk met weinig risico belegd en is er geen individuele keuze meer. Je kunt bij deze variant bij pensionering ook nog steeds kiezen voor een vaste uitkering via een verzekeraar of pensioenfonds, maar deze zal naar verwachting lager liggen dan bij de solidaire variant.

Kies je voor blauw, rood of zwart

Na afloop van de presentatie werden vragen van de aanwezigen beantwoord. Hoeveel keuze heb je binnen de flexibele variant? Kun je tijdens de opbouwfase onbeperkt je keuze aanpassen, of kan dit slechts enkele keren? Hoe wordt bij beide varianten de hoogte van de premie bepaald?  Helaas kon op een aantal vragen nog geen antwoord gegeven worden, omdat die nog te veel in gingen op de inhoud van de afzonderlijke regelingen. Echter die moet in de komende maanden/ jaren nog verder vorm krijgen.

De pensioencommissie was benieuwd waar bij de achterban de voorkeur naar uit ging. Echter er werd gesteld dat men als leek nog niet zo goed over de inhoud kon oordelen. Er werd dan ook als eerste aan de specialisten binnen deze groep gevraagd wat hun standpunt in dit verhaal was. De meerderheid gaf aan met hun pensioen liever niet te kiezen voor de zwarte piste. Waarom zou je onnodig risico lopen met zoiets belangrijks als je pensioen? Maar Jeroen Tuijp benadrukte nogmaals dat je binnen de flexibele regeling ook voor weinig tot geen risico kunt kiezen, al is de vaste uitkering dan aanzienlijk lager dan wanneer men voor de solidaire variant kiest. Met name vanwege dit laatste argument schaarde de achterban zich achter de keuze van de meerderheid van de experts om te kiezen voor de solidaire variant.

Bekijk hier de impressie van de bijeenkomst.

Hoe verder?

De vertegenwoordigers van de VHS pensioencommissie zullen tijdens de volgende bijeenkomst van de pensioentafel de voorkeur uitspreken voor de solidaire pensioenregeling. Indien er tijdens dit overleg een overeenstemming wordt bereikt tussen alle partijen, zal men in de daaropvolgende bijeenkomsten het gekozen voorstel verder uit gaan werken en gaat de nieuwe pensioenregeling steeds meer vorm krijgen.

Uiteraard houdt de pensioencommissie jullie op de hoogte en indien nodig zullen er nieuwe bijeenkomsten plaatsvinden om de voorstellen met de achterban te bespreken.

Wil je meer weten over de inhoud van de twee voorgestelde regelingen en wat het voor jouw pensioen kan betekenen? Ga dan naar de site van Pensioenfonds Rail & OV.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

26/10/2022
Uit het bestuur

Uit het bestuur

Wat speelt er en waar is het bestuur mee bezig? Bas Rijnders houdt ons op de hoogte.

26/9/2022
Events

Input gevraagd voor VHS bijeenkomsten en lezingen

Nu de corona maatregelen (voorlopig) weer van de baan zijn wil VHS graag weer periodiek lezingen of andere bijeenkomsten organiseren.

No items found.