28/9/2023
Kennis

Omvorming ProRail tot zbo moet wachten tot na de verkiezingen

De omvorming van ProRail tot zbo (zelfstandig bestuursorgaan) is controversieel verklaard.

Dit gebeurde nadat de Tweede Kamerleden uit de Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat (IenW) op 7 september besloten het wetsvoorstel om ProRail om te vormen tot zbo (zelfstandig bestuursorgaan) controversieel te willen verklaren. Tijdens de stemming op 12 september stemde een meerderheid van de Tweede Kamer hiermee in.

Dit betekent dat het wetsvoorstel nu definitief controversieel is. Er wordt in de Tweede Kamer niet meer over dit voorstel gesproken tot het nieuwe kabinet heeft besloten wat zij met het wetsvoorstel wil doen.

Het wetsvoorstel om ProRail om te vormen tot publiekrechtelijke zbo werd al in 2020 naar de Tweede Kamer gestuurd, maar het debat erover werd de afgelopen jaren steeds uitgesteld. Afgelopen juli maakte de staatssecretaris bekend dat ze vanwege een gebrek aan draagvlak gaat voor een privaatrechtelijk zbo in plaats van een publiekrechtelijk zbo. Over dit voorstel moet de Raad van State nog een advies uitbrengen, voordat het verder behandeld kan worden.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

25/11/2022
Cao

CAO-akkoord bij Prorail

De afgelopen periode hebben de bonden en ProRail onderhandeld over een nieuwe cao per 1 januari 2023. De nieuwe cao heeft een looptijd van 18 maanden.

26/03/2020

VHS vertegenwoordigd in OR Movares

Op 9 en 10 maart vonden bij Movares OR-verkiezingen plaats. Elke medewerker kon digitaal op drie kandidaten stemmen. En dat werd massaal gedaan.

No items found.