24/6/2022
Columns

Column: spaarcentjes

Ik hoor het mijn ouders nog zeggen: 'Zorg ervoor dat je een spaarcentje hebt, een buffertje voor slechte tijden.' Mijn generatie is opgevoed met het idee dat een goed huisvader zorgt voor een goede reserve.

Op zich een goed advies, maar ook aan een goede buffer zitten grenzen. De afgelopen jaren is het spaartegoed van VHS wel erg hoog geworden. En aangezien geld een middel is en sparen geen doel op zich, was het tijd om hier eens in te duiken en met voorstellen te komen.

Op 9 juni jl. organiseerde VHS een ingelaste ALV speciaal over het hoge spaartegoed van onze vereniging. Een luxeprobleem, maar wel één waar we wat mee moeten. Immers, we zijn een vereniging van en voor leden en afgezien van een gezonde buffer zou het voorhanden zijnde geld vooral besteed moeten worden aan nuttige dingen. Daarnaast wordt geld dat netjes op de bank staat steeds minder waard. Samen met medebestuurslid Ruud de Jong kwamen we met een voorstel.

'We zijn een vereniging van en voor leden en afgezien van een gezonde buffer zou het voorhanden zijnde geld vooral besteed moeten worden aan nuttige dingen.'

Zou het om mijn eigen spaartegoed gaan, dan heb ik ideeën en bestemmingen te over. Op het boerderijtje waar we net naartoe verhuisd zijn, zijn genoeg projecten en projectjes die op dit moment niet allemaal in een keer gerealiseerd kunnen worden. Maar gaat het om geld van een vereniging dan is dat toch lastiger. Hoe besteed je geld nuttig? Is de contributie niet te hoog? Waar hebben onze leden behoefte aan? En hoe realiseren we dat? Het voorstel dat we aan de leden voor hebben gelegd, is tweeledig. Het spaartegoed moet linksom of rechtsom terug stromen naar onze leden. Enerzijds willen we dat bereiken door de contributie voor alle leden met € 5,- per maand te verlagen. Anderzijds willen we het geld zo besteden dat onze vereniging meer gaat bloeien. Simpelweg door meer te organiseren. Maar dat kunnen we als bestuur niet alleen. Dus heb je een idee, iets waarvan jij denkt dat met jou ook andere leden hier behoefte aan hebben, meld je en het bestuur helpt je met het uitvoeren van jouw idee. Ook moeten en kunnen we meer werk maken van het binnenhalen van nieuwe en vooral jongere leden. Het geld hiervoor is er.

Dus heb je een idee, iets waarvan jij denkt dat met jou ook andere leden hier behoefte aan hebben, meld je en het bestuur helpt je met het uitvoeren van jouw idee.

Zelf vind ik het jubileumcongres altijd een hoogtepunt. Een duur evenement, maar wel een evenement met impact. Een actueel thema belichten en uitdiepen met interessante sprekers heeft absoluut een meerwaarde. Dat zien we ook aan de aantallen mensen die hier op afkomen. Dus denk vooral groot. En wellicht zijn er partijen te vinden die samen met ons de banden tussen collega's in de spoorsector duurzaam willen versterken. Alles is mogelijk. Samen komen we verder.

Gelukkig was de ALV het met ons eens: al het geld op de bankrekening boven de aangewezen reserves die op de jaarrekening staat is 'dood' geld. Unaniem ging de ALV akkoord met ons voorstel en werden de eerste ideeën geopperd voor inzet van het overschot. En nu doorpakken. Mogen we ook op jou rekenen?

Jeu Ramakers
Bestuurslid VHS

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

22/3/2023

VHS wil naar een lidmaatschap op kwartaalbasis

Op dit moment is het zo dat je bij VHS lid bent op jaarbasis, ongeacht of je per kwartaal of jaar betaalt.

09/04/2021
Kennis

Kwartsstof op het spoor

Op 8 april jl. stond de aflevering van het BNNVARA programma Zembla in het teken van kwartsstof op het spoor. Het programma vertelt daarbij niet het hele verhaal.

No items found.