Stationsontwikkeling uitgelegd

In de sfeervolle en verzorgde ambiance van de Kookschool in de Katreinetoren van NS Stations gaf Jeroen van den Heuvel 26 september jl. een boeiende VHS lezing.

Jeroen is stationsontwikkelaar bij NS Stations en houdt zich, zoals zijn functiebenaming al aangeeft, bezig met het (door-)ontwikkelen van stations. Met andere woorden; hoe pas je een station aan aan de veranderende opvattingen over zaken als bereikbaarheid, milieu, esthetiek, capaciteit, voorzieningen.

Spreker, geschoold op de TU Twente, is momenteel bezig aan zijn derde mastersopleiding, aan de TU Delft en heeft een zeer aansprekende betoogtrant, die het gehoor betrokken en interactief maakte. Ook de inrichting van zijn presentatie was zo, gelardeerd als deze was met vele foto’s, grafieken en artikelen over de stations. Het hielp om de complexiteit en veranderlijkheid van het onderwerp in te voelen.

Jeroen heeft voor het invullen van zijn vak contact met vele stakeholders en beïnvloeders, zoals gemeenten, projectontwikkelaars, intern NS en ProRail en Bureau Spoorbouwmeester en beschikt over de nodige onderzoeksrapportages.

In hoog tempo, kwamen onderwerpen aan de orde. Onder andere invloeden vanuit PHS (Programma Hoogfrequent Spoor), veiligheid op perrons (in relatie tot perronbreedte en met hoge snelheid passerende treinen), veranderingen in stedenbouwkundige opvattingen en architectuur, Commercie (NS), fietsen (een zeer grote invloed), veranderingen in de opvattingen over het verkeer (bv. fijnstof), drukte op de stations.

Dat deze boeiende materie het gehoor aansprak, bleek uit de gestelde vragen en discussies die in het informele deel, de borrel, werden gevoerd. Het gezelschap moest wel tijdig het gebouw uit worden geleid. Er was wel wat los gemaakt en er was genoeg gespreksstof.

We hebben genoten van een mooi onderwerp en een zeer gepassioneerd spreker.

Robert-Jan Lenselink
Secretaris VHS