Column: Nieuwe dienstregeling

December is de maand waarin de dienstregeling van het openbaar vervoer wijzigt. Dat brengt voor de geroutineerde reiziger altijd weer onzekerheid met zich mee. Vertrekt mijn trein nog wel op dezelfde tijd en van hetzelfde perron?
En ook voor onszelf maken we in december een nieuwe dienstregeling. Wat gaat er in het nieuwe jaar allemaal veranderen? Blijf ik bij dezelfde zorgverzekeraar of stap ik over? Het lage btw-tarief gaat omhoog, zal ik dan eind december toch nog maar even naar de kapper gaan en extra postzegels kopen?

Als niet-roostergebonden-NS’er val ik per 1-1-2019 onder 'Hoofdstuk 9'. Daarover heb ik een brief gekregen. Maar wat gaat er nou precies veranderen in 2019? Geen WTV meer, planningsgesprekken en 'smarte' resultaatafspraken maken. En volgens die brief moet ik een goede balans tussen werk en privé zien te vinden. Ook moet ik een keuze maken hoe ik mijn verlof wil inzetten en wat ik nodig heb om me te blijven ontwikkelen. Kortom, hoe organiseer ik mijn werk volgens hoofdstuk 9. De vraag is ook: zet ik mijn verlof in voor de wintersport of stop ik dat vakantiegeld in een nieuwe warmtepomp? We moeten immers van de regering wel meedoen met de energietransitie.

En als we zo druk bezig zijn met het maken van onze eigen dienstregeling voor 2019, dan vergeten we al snel waar het in het leven echt om gaat: het omzien naar elkaar. Zo at ik vorige week bij Brasserie Metro, onderin het nieuwe en glanzende WTC in Utrecht. Bij het afrekenen trok het vriendelijke meisje dat mij bediende opeens een ernstig gezicht en zei: 'Mag ik u iets vragen'. Mijn eerste gedachte was: 'oh ik moet zeker weer een heel positieve recensie op een of andere site schrijven…' Maar nee, het meisje vroeg om 1 euro als bijdrage voor de organisatie van een kerstdiner voor ouderen. Ouderen uit Utrecht die de kerstdagen in eenzaamheid moeten doorbrengen, worden in Metro getrakteerd op een smakelijke en gezellige kerstdis. De Stichting Met je Hart organiseert die mooie kerstactiviteit. 'Natuurlijk', zei ik en gaf het meisje 1 euro. In ruil daarvoor kreeg ik een visitekaartje van de gegevens van Met je Hart. Toen ik dat kaartje omdraaide zag ik een foto van een zichtbaar genietende oudere dame met de tekst: 'Dank jullie wel'. Dat zo’n kleinigheid zoveel vreugde kan brengen.

Gelijk maar even een wijzigingsblad voor de 2019-dienstregeling gemaakt: ik vraag wat vaker aan die oude buurvrouw, die haar flat niet meer uitkomt, of ze boodschappen nodig heeft. En zwaai vaker naar die zieke wijkgenoot die in bed voor het raam ligt. Omzien naar elkaar, staat dat ook al in uw nieuwe dienstregeling voor 2019?

Zo, dan ga ik nu eens kijken of mijn trein nog steeds op dezelfde tijd van hetzelfde perron vertrekt.

Paul Kleppe
VHS'er