Column: Kenniskrakeling

19 december 2019

Anderhalf jaar geleden werd ik manager van de NS IT projectenpool. Ik was nog niet begonnen of mijn voorgangster zij: 'oh ja, je bent dan ook voorzitter van het CCPM (Competence Center Project Management)'. Zelf was ik al regelmatig naar bijeenkomsten geweest van het CCPM, maar nu was ik er opeens ook van. Ik kwam er achter dat het CCPM kennis probeert te delen met mensen die daar interesse in hebben. CCPM staat daar niet alleen in,  ook VHS doet dat. Sterker nog, ik heb zelf ook wel eens een VHS kennissessie mogen organiseren (over de OV chipkaart en Poortjes). En eigenlijk organiseren we op allerlei plekken kennissessies. Soms vanuit het bedrijf en soms omdat mensen die wat met elkaar hebben dat doen. Wat drijft ons nou eigenlijk om kennis te delen, hoe doen we dat en kunnen we die kennis ook op een of andere manier verbinden, zodanig dat de energie die er ingestoken wordt ook waarde oplevert. Waarde voor jezelf, waarde voor een groep van mensen of waarde voor een bedrijf.

Ik ben op zoek gegaan naar de kracht achter kennis delen. Zo kwam ik terecht bij  Bert van Hooft en Bert vertelde mij over de kenniskrakeling. Er zijn eigenlijk twee kenniswerelden (en dat is mijn interpretatie). De kennis in een organisatie en de kennis bij community ’s als VHS en CCPM. De kennis in de organisatie is meestal geformaliseerd in afdelingen en er is dan ook iemand van. De kennis in community ’s ontstaat omdat een groep van mensen wat gemeen heeft en het leuk vindt om de kennis met elkaar te delen en te verrijken. Via kennisactivisten kan er een verbinding worden gemaakt tussen die twee werelden.

Als VHS willen we ook de energie uit onze vereniging halen. We doen dat eigenlijk ook al jaren, denk aan de bijeenkomsten die regelmatig worden georganiseerd, de jaarlijkse uitjes van de postactieven, cao groepjes, etc. Wat mij betreft gaan we hier dan ook mee door. Vooral ook omdat we door kennisuitwisseling energie genereren. Energie die hopelijk aanstekelijk is en anderen motiveert om ook (met ons) mee te doen!

Bas Rijnders
Bestuurslid VHS