Column: Informatie-overload

29 april 2021

Dat was wel even schrikken!!! Afgelopen november word ik gebeld door Rob Derksen die me feliciteert met mijn verkiezing in het verantwoordingsorgaan (VO) van het Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer (Rail&OV).

Nu zult u denken: hoe kun je daar verbaasd over zijn, je stond tweede op de lijst. Dat zit als volgt: toen Rob me in de zomer belde of ik op de lijst wilde voor VHS waarschuwde hij me dat de kans dat ik ook echt in het verantwoordingsorgaan zou komen erg klein was. Tenslotte was het nog nooit voorgekomen dat VHS er met twee gepensioneerden in zat. Nergens rekening mee gehouden dus en daarom erg verrast. Maar wel blij verrast. Na tweeënhalf jaar pensioen ben ik wel weer toe aan het leren van iets nieuws, en daarnaast vind ik een goed pensioen voor al mijn collega’s erg belangrijk.

Nooit gedacht dat het zo nieuw zou zijn! Ik voelde me de eerste weken van 2021 wel erg verdwaald. Allereerst, de taal van financiële instellingen bevat andere woorden dan mijn dagelijkse taal en daarmee werd Google vanaf januari mijn beste vriend. Daarnaast ben ik, samen met heel veel NS’ers wel gewend aan afkortingen, maar toch wint de financiële wereld het qua aantal. Dit is overigens niet wetenschappelijk onderzocht, maar toch: FTK, DC, DB (nee, niet Deutsche Bahn), ALM, ESG, enzovoort, enzovoort….

De eerste vergaderingen waren goed te volgen ( dankzij voorwerk met behulp van vriend Google) en ik heb in april de eerste module van mijn opleiding afgerond. Alles natuurlijk online! Daarom voel ik me nu al beter onderlegd, en dat terwijl ik nog vier modules te volgen heb!

Naast Rob Derksen, die ook tot voorzitter van het VO is gekozen, is ook Martin Morsman als een van de vertegenwoordigers namens de werknemers gekozen in het verantwoordingsorgaan. Dat maakt dus drie zetels voor VHS! Net zoveel als FNV, wat toch echt wel geweldig is voor zo’n kleine club als de onze. Ik heb, behalve Rob, geen enkele collega nog live gezien. Het is natuurlijk logisch in deze rare tijd, maar toch kijk ik er erg naar uit om elkaar ‘in het echt’ te ontmoeten en te leren kennen.

De komende jaren staan, naast de gebruikelijke werkzaamheden zoals jaarverslagen en adviesaanvragen, vooral in het teken van het nieuwe pensioenakkoord. Hoewel op dit moment de wettelijke bepalingen nog niet allemaal duidelijk zijn en ook nog kunnen wijzigen, lijken de contouren nu wel vast te staan. De komende jaren zult u zonder twijfel een informatie-overload krijgen over dit nieuwe akkoord en de gevolgen daarvan voor u persoonlijk. Ik ben van plan om er, samen met mijn collega’s, voor te zorgen dat de communicatie tijdig en duidelijk is, zodat iedereen voor de ingangsdatum van 1 januari 2026 precies weet wat de gevolgen zijn.

Ik denk zomaar dat VHS alles met argusogen zal volgen en veel aandacht zal besteden aan de communicatie via deze nieuwsbrieven.

Mieke Nieuwenhuis
VHS'er en lid VO Rail&OV