CAP-Najaarsexcursie: NS werkplaats en DNB Amsterdam

19 december 2019

Het was gezellig druk op 21 november in de kantine van de voormalige NS lijnwerkplaats aan de Zaanstraat in Amsterdam. Deze locatie wordt nu door NS-Treinmodernisering uit Haarlem gebruikt voor speciale werkzaamheden en was deze ochtend de plek waar met 47 deelnemers alweer de 87e CAP-excursie van start ging.

Nadat iedereen voorzien was van koffie of thee met gebak heette Theo van Mierlo, de manager van de werkplaats, iedereen welkom. Hij gaf een inleiding over de activiteiten en nam ons mee voor de rondleiding. Het eerste wat opviel was ‘De Techniekfabriek’ die hier is gevestigd. Een bedrijfsschool die jongeren met een afgeronde technische opleiding verder opleidt tot materieelmonteur voor NS onder het motto ‘Leren werken, werkend leren’.

We zagen gloednieuwe Sprinters Nieuwe Generatie (SNG). De complete rijtuigbakken, die gefabriceerd zijn door CAF in Spanje, worden over zee aangevoerd en vanaf Rotterdam met diepladers over de weg hier naar toe gebracht. Door werknemers van CAF en van NS worden ze gecombineerd tot SNG treinstellen, beproefd en in dienst gesteld. We konden ze van binnen en van buiten bewonderen. Ook zagen we dubbeldeks-materieel (DDZ) dat hier een speciale oliedialyse behandeling kreeg in opdracht van de NS Werkplaats Haarlem.

De lunch werd gebruikt in het nabijgelegen West Cord Hotel en na afloop bracht een touringcar ons naar het Bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank (DNB) in de Sarphatistraat.

Studenten gaven een inleiding over de rol van de DNB in de financiële wereld. Er werden veel vragen gesteld en gaandeweg werd veel duidelijk. Waarom de rente nu zo laag is. Wat de rol van DNB is bij de pensioenfondsen. Over bankvergunningen en Bitcoins. Maar na afloop werden we wel getoetst op onze kennis. We werden in vier groepjes verdeeld en op een scherm kregen we een aantal vragen.  Elk groepje had een zuiltje met drukknoppen om zo tijdig antwoord te kunnen geven en elk antwoord werd achteraf besproken. Na afloop kregen wij allemaal een sleutelhanger.  De deelnemers vonden het een interessante, leuke en leerzame dag.

Ton Goossens