CAP-najaarsexcursie: dorpsdokters en dansen

Zesendertig spoormensen verzamelden zich op 24 november jl. in een locomotiefloods met draaischijf in Tilburg voor de CAP-najaarsexcursie. Een bijzondere combinatie van mensen en gebouw; beide in het tweede leven na de spoorwegen en beide zichtbaar ‘in goeden doen’. In Restaurant EVE, in deze fraai gerestaureerde polygonale loods, werden handen geschud, blije gezichten gezien, gesprekken gevoerd, en koffie of thee met gebak erbij genuttigd.

De Dorpsdokter

De eerste stop van onze touringcar was bij een klein museum in Hilvarenbeek over de eerstelijns gezondheidszorg in vroeger jaren. Middelpunt hier was de dorpsdokter die vertelde over zijn ervaringen. We werden meegenomen naar de geneeskunde in de tijd van onze ouders en grootouders. Toen er nog onvoldoende besef was van hygiëne, penicilline nog niet was uitgevonden en medicijnen nog werden gemaakt van planten en kruiden. Aan de hand van veel attributen werd op een hilarische wijze verteld hoe de geneesheer van toen oplossingen had voor allerlei kwalen. In het museum riepen de interieurs van apotheek, tandarts, drogisterij, fysiotherapie en kraamzorg veel herkenbare beelden op uit onze eigen jeugd.

‘Het Landgoed’

Het aperitief werd gedronken in het gelijknamige gezellige restaurant in Esbeek; onze tweede stop. De soep en het brood met gebakken ei en kroket vielen in de smaak. Eigenlijk was het jammer dat we zo gauw weer verder moesten.

‘Dansant’

In Museum Dansant in Hilvarenbeek werden we ontvangen met koffie in een grote zaal met rondom allerhande grote draai- en dansorgels met fraaie fronten. In het midden een ronde dansvloer en daaromheen zaten we aan tafels. Er was erg veel te zien en dat kwam allemaal uitgebreid aan bod in de leuke verhalen van mevrouw Van Laarhoven. De wonderlijke gecompliceerde automatisch werkende orgels hadden geen organist nodig maar ‘lazen’ zelf de muziek uit orgelboeken met gaten en sleuven. Elk orgel werd ten gehore gebracht. Al gauw ontstond een leuke en ongedwongen sfeer en steeds meer mensen waagden een dansje op de vrolijke orgelmuziek. Na een pauze met een sapje werd (onze) Herman Scheeper uitgenodigd om een klein orgel op kinderwagenonderstel met een (namaak) aapje te draaien. Hij bleek een volleerd orgeldraaier voor een lachend publiek. Na afloop van deze heel geslaagde middag kreeg Herman een ‘Diploma orgeldraaien’. Wij vonden allemaal dat hij het verdiend had!

Bij het uitstappen van de touringcar in Tilburg aan het einde van deze alweer 84e CAP-excursie was er nog steeds een vrolijke sfeer. Uitgebreid werden handen geschud en er werd bedankt voor deze leuke dag.

Ton Goossens
CAP